På önskelistan: Selfiedrönaren
Att flyga drönare är kul. Att ta snygga selfies är också kul. Så varför inte en kombo. Actiondrönaren Hexo+ följer dig automatiskt i luften och filmar dig. Och snart kan den följa mer än en person.
Att styra en drönare med mobilen är roligt, och det är spännande att kunna filma och fotografera saker från luften. Men det brukar inte vara så lätt att styra. I alla fall har det blivit många kraschlandningar de gånger jag testat.
Hexo+ är prylen som tagit ett steg till. Den kan låsa till din mobil så att den bevakar dig automatiskt från luften. Du kan alltså få actionfilmer på dina äventyr, sportprestationer eller något annat utan att någon behöver dirigera drönaren.
Dessutom presenterades en nyhet på hemelektronikmässan CES i år – Hexo+ ska snart kunna följa inte bara mobilen den är kopplad till utan flera objekt. Med en tracker, en spårsändare, fäst på till exempel hunden, kan drönaren bevaka den från luften.
Batteriet i drönaren räcker till minst tio minuters flygtid.
Den följer dig automatiskt men du måste planera flygningen så det inte finns hinder i vägen. Drönaren har ingen automatik som gör att den undviker hinder.
Det ska komma en ny funktion, en ”trollstav” i appen som gör det lättare att styra undan oförutsedda hinder.
Hexo+ är byggd för att flyga med en Gopro-kamera. Kameran ingår inte i priset, som är 1349 dollar före moms. Som en bättre dator eller moped. Eller en hund. En dyr sak, men inte omöjlig att spara ihop till.
Drönaren funkar bäst med smartphonemodeller som har barometer, då känner den av när du ändrar höjd och kan följa dig även i höjdled.
Drönaren kan inte bara styras med mobilen, den kan också ställas in så att den automatiskt filmar dig från luften, även framifrån om du vill det.
På hexoplus.com finns mer information.
Hexo+ är en rolig leksak men kan förstås också användas som
arbetsredskap, inte bara av fotografer utan av alla som har nytta av
att se saker från ovan.
Malmö yrkeshögskola har köpt in en Hexo+ för att kunna utbilda den som
vill bli kommersiell drönarpilot. Där kan du lära dig programmera
drönaren, till exempel för att automatiskt övervaka ett område.
Den här artikeln publicerades ursprungligen i Göteborgs-Posten 19 januari 2016.