Har du mobilskräck?

mobildagis
En papplåda som säljs av göteborgsföretaget Apak på mobildagis.se. Här är det meningen att mötesdeltagare ska lägga sina mobiler.

 

På en del möten uppmanas du att twittra och facebooka. På andra får du irriterade blickar om du tar fram mobilen för att anteckna eller kolla fakta. Eller uppmanas lägga mobilen i en låda.

Det verkar populärt att håna folk som använder sina mobiler. Mammor som har uppe mobilen när barnen leker, hundägare som tittar i mobilen istället för på hunden. Filmer och bilder som utmålar dem som dåliga skickas runt på sociala medier. Byt ut mobilen mot en bok så blir ingen upprörd.

Jag hamnade i en intressant diskussionstråd om detta på Linkedin som kom att handla om mobiler på möten.

En del, även yngre, ser mobilen som en distraktion, något som tar fokus från det viktiga, och det oavsett hur mobilen används. Andra, däribland jag själv, tycker mobilen är ett självklart redskap i jobbet som inte bör ifrågasättas mer än papper och penna.

På mobildagislådan på bilden finns en tryckt text: ”Det första steget till att bota din nomofobi”. Nomofobi var med på listan över nyord i svenska språket 2012 och betyder rädsla att inte vara nåbar på mobilen. De som vill sätta upp lådor där folk ska lägga sina mobiler kanske har andra rädslor, som att det de har att säga inte är viktigt nog för att få folk att lyssna.

Rädslan för att mobilen ska locka mer än det som händer i mötesrummet är säkert många gånger berättigad. Men möten som är så ointressanta att deltagarna hellre kollar lustiga kattklipp än tittar på powerpointdiagrammen kanske borde ställts in?
Och engagerade mötesdeltagare som lagt in dagordning och diskussionsunderlag i mobilen och vill anteckna på skärmen och ta reda på fakta snabbt kanske inte ska motarbetas och betraktas som asociala?

Finns det skäl att förbjuda mobilanvändning så är det väl bara att göra det och tala om det för de berörda. Flygbolag som inte har internet ombord brukar vilja att mobilen är avstängd under start och landning och satt i flygläge (utan radiokommunikation) under flygningen. Det fungerar utan lådor. Men förbud som införs av någon sorts allmän mobilskräck riskerar förstås att inte bli tagna på allvar.

Artikeln publicerades ursprungligen i Göteborgs-Posten 26 januari 2016.