Xperia X – mobil för snabba ryck

xperiaX
Bild från Sony. Mina bilder av djur i rörelse blir visserligen skarpa men inte så här bra.

 

Bilder av saker som rör sig brukar inte bli så bra när du fotar med en mobiltelefon. Det vill Sony ändra på med nya modellen Xperia X.

Det kallas förutsägande hybridautofokus. Mobilen försöker räkna ut vart motivet är på väg och flyttar fokus dit. Dessutom är kameran snabb, det tar mindre än en sekund att ta ett foto från viloläge. Vill du ta spontana ögonblicksbilder är det här alltså en utmärkt mobil. Det blir bra även när motiven står still.

Ska du fotografera en fotbollsmatch är det förstås bättre att ta med en riktig kamera med teleobjektiv, men lekande barn och djur som annars är svåra att fånga med mobil blir skarpare med Xperia X än med andra mobiler jag testat.

Kameran på baksidan har 23 megapixel och framkameran har 13. Det blir stora selfies. Det finns ett ”skönhetsfilter” som suddar ut ojämnheter i hyn, men stänger du av det blir även bilder tagna med framkameran skarpa.

Det kommer snart att komma flera mobiler i andra storlekar i Xperia X-serien. Vill du ha en vattentät mobil ska du vänta in den större och dyrare Xperia X Performance. Är du beroende av att kunna ta snygga selfies i alla lägen är den kommande Xperia XA Ultra antagligen bättre, den har 16 megapixelkamera fram.
Det kommer också en enklare modell, Xperia XA, med lägre pris.

Xperia X har 5 tums skarp skärm med djup i färgerna. Det går att sätta in minneskort i mobilen, och spara bilder och musik där, men det går inte att laga appar på kortet.

Xperia X är trevlig att använda, Sony har bra kom-igång-hjälp. Inloggningen med fingeravtryck fungerar bra, det är sällan jag behöver trycka två gånger för att komma in.

Om du har iphone nu och vill byta till android är det här en bra modell att prova med, just för att den hjälper användaren tillrätta på bra sätt.

Är det kameran i mobilen som lockar – titta också på Huawei P9, den med Leicaobjektiv där du kan ställa in skärpedjupet. Kameran i Xperia X är förstås bra, men de är bra på lite olika sätt. P9 ger dig proffsigare porträtt, Xperia X ger större bilder (fler megapixel) vilket är bra om du vill beskära bilden och förstora ett utsnitt av den. Och Xperia X är väldigt snabb att ta bilder med.

TEST: Xperia X
Tillverkare: Sony
Pris: 5 790 kronor med 32 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★

Den här artikeln publicerades också i Göteborgs-Posten 31 maj 2016

Exempel på foton tagna med Xperia X

Bilderna är förminskade för att få plats här.

Muffin Xperia X
Motljus.

 

litennezzla
Rörligt motiv

 

nezzla (1 av 1)-2
Samma bild beskuren (och med nåt filter pålagt för att dämpa gräsets färg)

 

Det blir oftast skarpt även när motiven rör sig, men jag tror inte den tjusiga fågelbilden på Sonys reklambild överst i artikeln är tagen med en Xperia X, eller annan mobil. Den verkar tagen med teleobjektiv.

Xperia X ger vidvinkelbilder. Men tack vare att det blir så stora bilder, 23 megapixel, så går det bra att beskära för att lyfta fram motivet.

Du kan välja i mobilens inställningar hur stora bilder du vill ha. Ska du inte göra utskrifter på papper eller vara med i fototävlingar eller så kan det vara smart att sätta ned storleken för att de ska ta mindre plats.