Bättre koll på vädret med rätta appen

vaderappar

Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga väderappar. Här är fem appar som gör lite mer än att bara visa en prognos.

Det brukar finnas en inbyggd väderapp i alla mobiler. Kanske har du laddat ned egna, till exempel den från SMHI eller den från norska vädertjänsten, yr.no. De finns appar som bara har det viktigaste och andra som har hur mycket info som helst.
Här kommer tips om fem väderappar som tar annorlunda grepp på vädret:

WEATHERDAY är en ny app. I den lägger du in de speciella dagar du vill ha koll på vädret för. Födelsedagar, bröllop, matcher eller något annat arrangemang där vädret är viktigt. Appen kan ge en prognos även för datum långt fram i tiden. Den har koll på vad det har varit för väder på den platsen det datumet tidigare år och kan tidigt ge en hint om solchanserna. För iphone.

VÄDERKLOCKAN har flera år på nacken men är fortfarande bra. Det är en
väckarklocka där du kan välja olika tider du vill vakna beroende på vädret. Är det soligt kan du bli väckt klockan 5, regnar det kan du sova till 10. För iphone.

WEATHER UNDERGROUND ger prognoser från ett nätverk av fler än 180 000 lokala väderentusiaster som sänder in data från sina väderstationer. Du kan också se vädret på olika platser genom lokala webbkameror. Appen är smart upplagd. Istället för att du ska behöva titta på prognosen timme för timme står det till exempel ”Regn börjar kl 18.30”. Finns för iphone och android.

FISHING WEATHER låter dig välja vilka väderförhållanden som är bra för en fisketur. Du ställer in temperatur, vindstyrka, luftfuktighet och annat. Om villkoren är uppfyllda visas en fisksymbol, annars ett hus – då kan du stanna hemma. Finns för iphone och android. Utvecklaren har även appar för golf- och motorcykelväder.

WEATHER PAL visar väderprognoser från tre olika källor – SMHI, YR.NO och Global forecast system – och gör även en egen kombo av de tre med det mest sannolika vädret. Så brukar du kolla i flera väderappar för att jämföra kan du hädanefter göra allt i samma app. För iphone.

De här apptipsen publicerades i Göteborgs-Posten 28 juni 2016.