Googles mobil värd att vänta på

Pixel och Pixel XL kommer i tre färger. Bild: Google

 

Den ska heta Pixel och är i mångt och mycket väldigt lik Iphone. Även priset. Det här är ingen lågprismobil utan en smartphone med maxad prestanda.

I början när Google kom med Nexus-mobiler i samarbete med olika tillverkare var det inga dyra prylar, utan mobiler till hyfsat pris som mest var till för att demonstrera androidsystemet utan de olika förändringar, oftast till det sämre, som telefontillverkarna gör för att profilera sin produkt.

Pixel är inte gjord för att demonstrera något utan för att konkurrera, både med Apples Iphone och med andra androider.

Ni kan läsa specifikationerna själva på Googles sajt.

Tre saker som skiljer från Iphone 7:

  • Fingeravtryckssensorn sitter på baksidan.
  • Den har vanligt 3,5 mm hörlursuttag på ovansidan.
  • Den är aningen större. Skärmen är 5 tum jämfört med 4,7 på Iphone 7. (Det finns också en Pixel XL som har 5,5 tums skärm, den har aningen mindre yttermått än Iphone 7 plus.)

Tre saker som är lika Iphone 7:

  • Den har inbyggd röststyrd assistent
  • Den har videosamtal som del av systemet
  • Designen, med sina rundade kanter

Den röststyrda assistenten har vi tidigare mött i Google now. I Pixel är den inte låst till söket eller till en särskild app utan funkar överallt i mobilen. Den väcks med orden OK, Google.

Samma fras som satte igång de virtuella glasögonen, Google Glass.

Eller, skulle sätta igång, för jag lyckades bara sådär var tredje gång. Förmodligen för att glasögonen inte kunde tolka mitt skånska uttal av Google rätt. Jag antar att assistenten får chans att lära sig ens röst i mobilen, annars är det kört. Hej, Siri är enklare att säga.

När Google kontrollerar både hårdvara och mjukvara kan de göra som Apple – se till att allt i mobilen fungerar bra tillsammans och att det blir enkelt att förstå för användaren.

Frågan är om de har siktat på det, eller om de istället gjort en produkt för de teknikintresserade som vill ha fler möjligheter att ändra saker än vad de kan med en Iphone. Google kan göra komplicerade saker som är mycket enkla att använda – framförallt sökmotorn är exempel på det. Men andra Google-saker är för krångliga eller dåligt förklarade för att nå ut till en bred allmänhet. Google plus är exempel på det. Jag hoppas på en mobil som liksom Googles sökmotor är busenkel på ytan men går att anpassa på många sätt för den som behöver.

Pixel har Android 7.1, Nougat, som system.

Det går ännu inte att förbeställa Pixel till Sverige.

Priset i USA är satt till samma som Iphone 7 och Iphone 7 plus. Där tror jag Google hade tjänat på att lägga sig något under Apple. För den som tvekar om vilken mobil som är bäst, kanske priset blir det som avgör.