Bli av med skräpet

Du har en trasig soffa men ingen bil. Någon annan har en stor kombi men ont om pengar. Appen Tiptapp kopplar ihop er och löser bådas problem.

Tiptapp är ett exempel på en trend som blir allt hetare – delningsekonomi. Människor gör saker åt varandra med hjälp av tjänster på internet.

Airbnb är ett välkänt exempel när det gäller boende. Du kan hyra ut ett rum eller hela bostaden och du kan bo billigt i andras hem när du är på resa. Företaget bakom tillhandahåller en webbplats och sköter betalningen. En del av avgiften tar företaget i provision.

Uber är ett annat känt och omstritt exempel där folk kan skjutsa varandra mot betalning.

Tiptapp är en svensk tjänst där folk som vill bli av med prylar kan lägga ut annonser och de som kan köra till tippen mot betalning eller vill ha prylarna kan erbjuda sig att ta hand om dem.

Den som vill bli av med något kan välja att betala en summa för att bli av med det eller att skänka bort det utan att betala något för att få det bortforslat.

Det går att ange i appen var skräpet eller prylen står så att bara den som åtagit sig uppdraget ser detaljerna. Om flera anmält sig som villiga hämtare väljer den som vill bli av med något vem som får uppdraget. Affären kan genomföras utan att parterna träffas. När det som skulle hämtas har hämtats skickar den som fått hjälp iväg betalningen.

Tiptapp har ännu bara några få annonser från Västsverige. När jag kollade gick det att få betalt för att köra bort en liten bänkdiskmaskin eller en trasig kökssoffa i Göteborg. Det gick att hämta en tv, en bäddsoffa och en soffa gratis.

Det kostar inget att gå med så du har inget att förlora på att ladda ned appen och lägga in en annons om du har något du vill ha bortforslat. För den som åtar sig uppdrag mot betalning i Tipptap blir det inte skattepliktigt om det är enstaka uppdrag och mindre summor. Den som ofta vill ta Tiptappkörningar och inte har företag kan deklarera inkomsten som hobbyverksamhet.

För att betalningarna ska fungera måste du koppla ditt bankkonto till tjänsten.

Länk till tiptapps hemsida. Ännu finns appen bara för iphone.

 

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten tisdag 15 november 2016.