Gabbie får betalt för att spela

Gabbie spelar datorspel inför publik på Chalmers.
Gabbie spelar datorspel inför publik. På helgerna kan det bli mellan åtta och tolv timmar per dag. Någon dag i veckan tar hon ledigt. Bild: EVA WIESELGREN

 

Gabbie är 23 år. Hon spelar datorspel fyra till sex timmar om dagen. På vardagar. På helgerna blir det mer. Nu vill hon hjälpa andra spelare att tjäna pengar.

Gabriella Berthagen, som hon heter egentligen, strömmar spel på Twitch.tv under namnet GrrrGabbie. Hon har 38 000 följare som tittar på när hon spelar. Många av dem som tittar donerar pengar.

– Vissa månader kommer det mer pengar, andra mindre. Men jag har också sponsorer, det ger mig en jämnare inkomst av spelandet, säger Gabbie.

Tillsammans med två kamrater på Chalmers, där Gabbie studerar, har hon startat företaget Streampeak som vill hjälpa spelare att hitta sponsorer och företag att hitta spelare som passar deras varumärken.

En algoritm matchar varumärkena mot de olika spelarna för att hitta någon som har rätt stil och uttryckssätt.

För företagen är det ett sätt att nå ungdomar som inte nås av reklam i traditionella kanaler. Skickliga streamers är idoler som har stort inflytande på sina fans.

– För spelarna är det hjälp att komma igång med att tjäna pengar på sitt intresse. De behöver inte starta företag själva eller kontakta sponsorerna, vi sköter alla avtal och papper, säger Gabbie.

För henne var det sponsorn som tog initiativet och frågade. Det är en hemelektronikkedja som gillar hennes stil, att hon har ett vårdat språk och en positiv attityd.

Gabbies andra sponsor blev Chalmers, hennes skola. Bilden är tagen på Chalmersdagen förra veckan. Gabbie streamade inför publik hela dagen.

– Jag spelar mest Overwatch och CS:GO. Jag började spela datorspel när jag var åtta år. Då var det en äldre version av Counterstrike.

Att strömma, alltså att spela live inför en publik som tittar och lyssnar i datorn, började hon med för två år sen.

Nu är hon Twitchpartner och tjänar pengar på sina sändningar. Det följarna gillar är inte bara hennes sätt att spela utan hur hon pratar chattar med dem under tiden.

Gabbie har aldrig varit med i e-sportturneringar för att vinna prispengar.

– Men jag har jobbat som kommentator till spelturneringar, så jag har erfarenhet från den delen av spelvärlden också.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 28 mars 2017