Facebook vill läsa dina tankar

Ingen skärm, inga tangenter, ingen röst. Din tanke räcker för att föra över orden. Facebook håller på att skapa ett gränssnitt mellan hjärna och dator. De har sextio forskare som jobbar på det.

Just när många börjar tycka att allt för stor del av livet går åt till att stirra på mobilen kommer en glimt av lösningen. Facebook tänker koppla in sig direkt till våra hjärnor.

Regina Dugan som berättade om projektet på Facebooks konferens för utvecklare, F8, var noga med att betona att Facebook inte vill läsa alla våra tankar. Du ska själv bestämma vilka tankar du vill publicera. Ungefär 100 ord i minuten ska vi kunna få ur oss på det här sättet.

Facebook vill inte be oss operera in sensorer i våra hjärnor utan satsar på att informationen ska överföras optiskt. Ungefär som när hälsoarmband läser av syrehalten i blodet med en ljusstråle.

Om vi talar tyst för oss själva, inne i huvudet, skapas aktivitet i hjärnan. Den aktiviteten vill Facebook läsa av utifrån och omvandla till ord. Ord som dessutom kan översättas till andra språk innan de publiceras på internet eller skickas till någon.

Det är inte hokuspokus även om det kan dröja länge innan vi skickar tankar till varandra i vardagen.

Jag vet inte om det blir mindre störande om alla går runt med tankemössor på huvudet än om vi stirrar i mobilen. Kanske behövs ingen mössa, kanske räcker det med ett pannband. Eller kanske går det att bygga in tankeläsningen i de AR-glasögon vi förväntas bära i en närmare framtid, där gränser mellan fysisk och virtuell verklighet suddas ut.

Även om Facebook inte lyckas nå ända fram med sin hjärnforskning kan det komma ut bra saker av den. Till exempel hjälpmedel för dem som av olika skäl inte kan läsa eller skriva.

Jag har många gånger önskat att jag bara kunde tänka fram mina artiklar, utan att behöva skriva orden. När jag nu försöker sätta mig in i hur det kan bli uppstår många frågor. Blir det autocorrect på mina tankar? Hur ska jag kunna kontrollera texten innan jag skickar den? Vem bestämmer var kommatecknen ska stå? Sen inser jag att det där inte blir viktigt när mina tankar flyter in direkt i läsarnas hjärnor. Ni kommer att förstå vad jag menar.

Om inte budskapet störs ut av annonserna.

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 2 maj 2017.