Byt kön med en app

FACEAPP. Översta raden är som jag ser ut, jag som man och jag som gnistrande snygg. Understa raden är jag som kvinna (det är här jag blir provocerad), med nya tänder och som ung.

 

Kvinnor är runda, män är fyrkantiga. Åtminstone om vi ska tro Faceapp, mobilappen som får alla som testar att förfäras eller förtjusas.

Appen går ut på att du tar ett foto av ditt ansikte, eller laddar upp ett från mobilens kameraalbum. Sen kan du kolla hur du skulle se ut i olika skepnader.

Du kan se dig som man, kvinna, ung, gammal och leende.

När jag som redan är kvinna, i alla fall har jag alltid trott det, trycker på kvinnoknappen kommer det fram ett ansikte på en rundare och gladare version av mig. Ansiktet ser sminkat ut.

Jag har aldrig sett ut så, inte heller när jag var ung och rynkfri.

Faceapp gör könsstereotypa bilder. Jag blir lite provocerad. Jag är lika mycket kvinna när jag är arg som när jag ler. Väldigt få har sådär slät hy när de lämnat barndomen. I tonåren är det finnar och plitor, sen kommer rynkor.

Och min ansiktsform är som den är.

Bilden av mig som man är förstås lika stereotyp. Men den gör mig inte arg, snarare förtjust. En sån stilig karl. Stark och trygg. Om jag fötts som man hade jag nog varit riktigt framgångsrik. Mycket pengar, stor bil, dyr villa. Sen tittar jag en gång till och ser att jag i manskostym nog snarare ser ut som en brutal maffiatyp, uppklädd i kostym men beredd att ta till nävarna.

Faceapp har vållat debatt även bland transpersoner. Några har blivit arga för att appen bara har två kön, att de inte kan vara både man och kvinna. Andra är positiva för att appen låter dem leka med könsidentiteten.

Den som inte vill byta kön i en app kan prova att byta tänder. Det finns två typer av leenden att välja på. Båda ser på mitt åldrade ansikte ut som om jag skaffat löständer, skinande vita i jämna rader.

Det finns ett gnistra-läge också, som gör att jag ser uppsminkad ut, med rödare läppar och större ögon.

Jag föredrar foton som fångar människans själ.

Det är svårare att fixa med filter. Men det finns appar för det också.

Tintype från Hipstamatic är en sådan, som härmar fototeknik från artonhundratalet. Resultatet blir lika fejkat som i Faceapp, men mer åt det galna hållet. Om jag är kvinna eller man blir oväsentligt, frågan är snarare vilka hemligheter som döljer sig bakom den vilt stirrande blicken.

TINTYPE. Man eller kvinna kan kvitta. Jag är djup och galen, ni får fundera på varför.

 

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 16 maj 2017