Snabb, stor, superblank

Xperia XZ Premium
SUPERSVÅRT. Att fånga rätt femtedels sekund är inte lätt. Hunden tröttnade under försöken. Men när det lyckas blir det coola klipp med extra långsam slowmotion. Bild: EVA WIESELGREN

 

Den tar bilder innan du hinner trycka på avtryckaren. Och vill du bättra på sminket eller sätta in kontaktlinser är baksidan en spegel.

TEST: Sony Xperia XZ  Premium
Pris: 7 990 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★

När jag börjar testa Sonys nya mobil är jag mest nyfiken på kamerans funktioner. Den har något som kallas super slowmotion som verkar spännande. Den kan spela in 960 bildrutor i sekunden, vilket ger extra långsam uppspelning.

Det finns inbyggda instruktioner på skärmen. Först tror jag att jag ska kunna styra vad som blir slowmotion under inspelningen. Men riktigt så är det inte. Jag kan sätta på funktionen, men inte bestämma hur länge den ska vara. Det blir inte mer än fem sekunders uppspelning i super slowmotion. Det motsvarar ungefär en femtedels sekund i verkligheten. Att göra som det står i instruktionen och ”trycka i rätt ögonblick” är mycket svårt. Men med många försök och lite tur kan det bli fantastiska små filmklipp.

Dock är detta mer en kul grej att leka med än en användbar funktion för den som filmar.

Då är en annan finess i Xperia XZ Premiums kamera till större nytta. Den spelar in så snart kameran är på. När du trycker på kameraknappen eller skärmen för att ta bilden gör det inget om du missar rätta ögonblicket lite. Kameran presenterar fyra bilder, några tagna innan du tryckte av. Du kan välja bästa bilden.

Och bilderna ser bra ut på den mycket stora och mycket skarpa skärmen. Bilderna är 19 megapixel. Skärmen har 4K-upplösning.

Det här är en mobil med maxad prestanda, ibland överdrivet maxad. Jag har svårt att se nyttan av att den kan ladda ned data med 1 Gbps när det inte finns mobilnät med stöd för den hastigheten.

Sonys nya toppmodell är lite av en skrytmobil. Den har ett lyxigt utseende. Den är täckt av glas även på baksidan. Den är mycket blank. Hela baksidan är en spegel. Det blir mycket reflexer när jag är ute i solen och alla fingeravtryck syns tydligt. Men det är inte alls dumt att alltid ha en spegel med sig.

Jag tycker mobilen med sin 5,5 tums skärm är för stor och att den är hal att hålla, särskilt när jag fotograferar. Jag är nära att tappa den flera gånger.

Däremot behöver jag inte vara rädd att den ska bli våt, för den har bra vattentålighet.

Vill du ha en jättestor, snabb, elegant androidmobil med mycket bra kamera så är Xperia XZ Premium ett utmärkt val.

Här kommer exempel på superslowmotion. Jag försökte få med när hunden fångar godis, men det var för svårt att både sikta rätt med godiset och trycka av rätt femtedelssekund. Att få ett speciellt ögonblick att bli långsamt kräver väldigt många försök. Så det blev när hunden missar godiset istället.

Det andra klippet där hunden bara springer är lättare att ta men blir inte lika kul. Det räcker inte att något är väldigt långsamt, det måste visa något speciellt för att bli kul.

Här är det bara ett ögonblick taget med superslowmotion. Det går också att göra ett ögonblick superlångsamt medan du filmar vanligt, inne i en film.

Och det går att lägga på en vanlig slowmotion-effekt efteråt, på en redan tagen film. Men då blir det inte superlångsamt.

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 30 maj 2017.