Alltid öppen. Men bara för mig

Oneplus 5T, en stor mobil.
Oneplus 5T är i största laget för att sköta med en hand. Jag har tummen på av- och påknappen. På baksidan finns en fingeravtryckssensor och huvudkameran med två objektiv. Kameran på framsidan ser att det är jag och låser upp mobilen automatiskt. Bild: EVA WIESELGREN


Jag skriver ingen kod. Jag drar inget mönster. Jag sätter inte fingret på nån platta. Mobilen är alltid upplåst när jag behöver den. Men inte om någon annan tar den. Magi? Nej, ansiktsigenkänning.

TEST: OnePlus 5T
Pris: 4 999 kr med 64 GB, 5 599 kr med 128 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

Skärmlåset på mobiler brukar vara en plåga. Så fort jag ska göra något måste jag slå en kod. Jobbigt fast jag kan siffrorna utantill.

Å andra sidan är det bra att mobilen låser sig. Om jag lägger den ifrån mig vill jag inte att någon annan ska kunna läsa mina meddelanden eller skriva saker på min Facebook eller snoka runt bland mina appar.

Att logga in med fingeravtryck är lite enklare än att logga in med kod. Men det krävs att jag sätter fingret på rätt ställe.

Första gången jag testade ansiktsigenkänning var med Galaxy Nexus för många år sen. Då var tekniken ny och funkade inte så bra. Det gick att lura den med ett foto och jag tror det var lite väntetid innan jag blev inloggad.

Med OnePlus 5T funkar ansiktsigenkänningen så bra att jag inte märker den. Jag bara tar mobilen och gör vad jag ska. Jag måste fortfarande tända skärmen med knappen på sidan, men momentet logga in har försvunnit helt.

Ger jag mobilen till andra kommer de inte in om de inte kan koden. Då förblir den låst.

Jag har testat med olika frisyrer och i olika ljus och det har fungerat varje gång.

Det är mycket smidigt men har inte tillräcklig säkerhet för att användas vid bankinloggningar eller för att bekräfta köp.

Ansiktsigenkänningen är en av nyheterna med Oneplus 5T jämfört med Oneplus 5 som kom tidigare i år. Kameran har också förbättrats och blivit mera ljuskänslig. Kameran på baksidan har två objektiv och kan ta snygga porträttbilder med oskarp bakgrund.

Oneplus 5T är mycket snabb och har bra batteritid. Jag hamnar inte i läget att jag måste ladda innan dagen är slut. Systemet kallas Oxygen och bygger på Android 7. Det är ett rent och enkelt gränssnitt, och det följer inte med några skräpappar. Den har plats för två simkort.

Jag gav föregångaren 4. Nu höjer jag betyget till 5, full pott. Oneplus 5T är en mobil med mycket bra prestanda som kostar hälften av Apples och Samsungs toppmodeller.

Här kommer exempel på foton tagna med Oneplus 5T jämfört med föregångaren Oneplus 5 och Iphone 8 Plus. Det är en bild tagen med porträttläge, där bakgrunden blir oskarp, och en bild tagen i svagt ljus, ett mörkt rum.

Du kan bläddra och titta här, eller klicka dig vidare till Flickr för att se bilderna i originalupplösning.

OnePlus 5T vs 5 vs iPhone 8 Plus

Det är tydligt att 5T har blivit bättre än 5 på att ta bilder i svagt ljus. Men fortfarande är Iphone bättre på återge detaljer, det syns om du zoomar in. Då har ändå Iphone 8 Plus lägre upplösning, färre pixlar, än OnePlus5 och 5T.

I portträttläget verkar Iphone-bilden vid första anblick tjusigast, men titta närmare så ser du att konturen inte ser naturlig ut. Bokeh-effekten är pålagd efteråt.

Här ger OnePlus 5T och 5 mer realistiska bilder, även om bakgrunden inte blir lika snyggt suddig.

Bilderna är tagna i autoläge. Det är så de flesta oftast fotar med mobilen. OnePlus 5T och 5 har även ett pro-läge där det går att göra manuella inställningar.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 5 december 2017.

PS. Funderar du på att köpa en 5T-mobil till dig själv eller någon annan med barnasinnet kvar, så kan det vara bra att veta att den snart går att få i Star Wars-upplaga. Från 14 december säljs speciella Star Wars-mobiler från oneplus.net. Det är ett led i marknadsföringen av nya Star Wars filmen The Last Jedi.