Nej du behöver inte lura algoritmen

Nej, du måste inte be dina vänner att kommentera för att du ska få se dem på Facebook i fortsättningen. Facebook vill minska skräp och spam och reklam för företag i ditt flöde, inte kontakten med dina vänner.

För några veckor sen berättade Facebook om förändringar de gör i sin algoritm. De vill prioritera kommunikation med vänner och familj och minska på inlägg från företagssidor. Ändringen är ett svar på kritik om att det är mycket skräp och meningslöst innehåll på Facebook, ett försök att få oss användare nöjda så att vi fortsätter använda tjänsten.

Tidigare har Facebook berättat att det inte ska löna sig att lägga ut ”klickbeten”, poster som vill locka oss att klicka med luriga rubriker, tävlingar där vi uppmanas att gilla och dela och annat som företag tar till för att få engagemang och besökare till sina sidor på luriga sätt.

Facebooks syfte är att det som engagerar oss på riktigt, får oss att kommentera och diskutera och berör oss utan att vi blir lurade till det för att vi hoppas vinna en badtunna eller ett ny bil, det innehållet ska synas i våra flöden. Skräpet ska bort.

Innehåll från olika medier ska visas om det kommer från medier vi bedömer som trovärdiga. Medier vi inte litar på ska inte synas i våra flöden.

Det finns mycket att disktuera om detta.

Men det finns ingen anledning att lägga ut poster där vi uppmanar vänner att kommentera.

Att det går runt sådana uppmaningar nu tror jag är en följd av en missuppfattning. Företag som är oroliga över att inte längre få gratis reklam på Facebook funderar på hur de ska få sina följare att engagera sig, att diskutera och kommentera. För innehåll som engagerar har större chans att synas.

Dina vänner kommer inte att plockas bort av Facebook.

Är det några vänner (eller företagssidor) du inte vill missa något från kan du välja att visa dem först i ditt flöde. Det gör du på deras profilsidor, tryck där det står Följer så får du upp alternativet att visa först.

Vill du öka chanserna att dina vänner ska läsa det du skriver är bästa sättet att vara dig själv. De är dina vänner för att de gillar dig eller för att ni har gemensamma intressen. Ställ en fråga om något, inte för att lura en algoritm utan för att du verkligen vill veta. Ska jag köpa de svarta glasögonen eller de röda? Är det någon jag känner som har en skåpbil? Vilket är bästa receptet på vaniljsås?

Ja, ni fattar.

Och det omvända, är det några vänner du sällan ser i ditt flöde? Kanske har de inte lagt ut något på länge? Hör av dig till dem och kolla läget? Var det länge sen ni sågs? Kanske kan ni hitta på något tillsammans?

Skriv det du vill skriva och det du tror att dina vänner tycker om. Då blir det bäst med algoritmen också. Den är inget monster. Bara kod som får Facebook att fungera.

Här kan du läsa Mark Zuckerbergs programförklaring om vad förändringarna går ut på.