Iphonetricken de flesta missat

Att läsa det finstilta kan vara hopplöst. Då är det bra att veta att du har ett förstoringsglas i mobilen. Bild: EVA WIESELGREN


Visste du att din iphone är ett utmärkt förstoringsglas? Och att den kan hjälpa dig hitta foton du tagit på katter?

De flesta använder bara en liten del av mobiltelefonens finesser. Här är tips på fem saker en iphone med senaste systemet kan göra, som de flesta iphoneägare missat.

FÖRSTORINGSGLAS. När funktionen förstorare är aktiverad kan du använda iphonekameran för att läsa det finstilta på förpackningar eller annat. Har du senaste systemet kan du lägga till förstoraren i Kontrollcenter, så att den alltid finns tillgänglig. Kontrollcenter är snabbknapparna du får fram genom att dra nedifrån och upp från skärmkanten på din iphone. Gå till Inställningar/Kontrollcenter/Anpassa och välj Anpassa Reglage. Där lägger du till Förstorare. Ett annat sätt är att aktivera förstoraren i Inställningar/Allmänt/Hjälpmedel. Då sätts funktionen på när du trycker tre gånger på hemknappen.

SMART BILDSÖK. Jobbigt att bläddra igenom hundratals bilder för att hitta dem du tog på den röda katten förra sommaren? Öppna Bilder och tryck på sök-ikonen (förstoringsglaset i överkanten). Skriv in katt så får du fram alla bilder du tagit av katter. Eller skriv in juni 2017 så får du alla bilder tagna då. Eller Italien så får du alla bilder tagna där. Det funkar inte bara med katter utan med alla möjliga ord.

SLÅ UPP ORD. Vad betyder impeachment? Vad är en algoritm? När du läser något i mobilen som du inte förstår trycker du på ordet så att det markeras och väljer Slå upp i menyn som kommer fram. Det fungerar både med svenska och andra språk. Du väljer själv vilka språk du vill koppla in i Inställningar/Allmänt/Ordbok.

PÅMINN PÅ EN PLATS. Exempel: Har du vänner som har portkod? När du besöker dem, aktivera Siri genom att hålla in hemknappen eller säga ”Hej Siri” och säg: ”Påminn mig om kod 1234 när jag kommer hit nästa gång”. Du måste först gå till Inställningar/Integritetsskydd/Platstjänster och aktivera appen Påminnelser.

SPELA IN SKÄRMEN. Spela in det som händer på mobilskärmen och spara som en film. Gå till Inställningar/Kontrollcenter och lägg till Skärminspelning. Starta genom att trycka på ikonen. Vill du ha ljud till, tryck hårt så får du upp en mikrofonsymbol. Praktiskt om du vill förklara hur du gör något i mobilen för andra personer.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra lokaltidningar inom Stampen Lokala Medier 20 mars 2018.