Prisvärd surfplatta med penna

platta med klotter på bord
Plattan med tiotums skärm är i storlek som en bok eller ett block. Text och bild: EVA WIESELGREN
TEST: Huawei Media pad M5 Lite
PRIS: 32 GB Wifi+4G 3 790 kr
BETYG: ★ ★ ★ ☆ ☆

Om du tycker mobilskärmen är för liten, kan du satsa på en surfplatta. Vi har testat en som både går att ringa med och använda som anteckningsblock.

Sjuttio procent av svenskarna har en surfplatta hemma. Framförallt är surfplattan de yngsta barnens favorit, visar rapporten Internet och svenskarna. De använder surfplatta tills de får egen mobil, då blir det vanligare att gå ut på internet via mobilen.

Surfplattan kan inte helt ersätta datorn. Även om allt flera sajter numera är anpassade för pekskärmar krävs det dator för vissa viktiga saker, som en del bankärenden.

Å andra sidan är surfplattan bättre än både dator och mobil när vi vill skriva, rita eller läsa digitala böcker och tidningar.

Huawei Media pad M5 lite har Android som system. Det är en lågbudgetplatta, men den känns varken billig eller dålig. Den har inte högsta prestanda, men om du inte ska spela grafiktunga spel eller göra annat som kräver mycket processorkraft, kommer du inte att märka det.

Plattan har ett utmärkt ljud och passar bra för att lyssna på musik eller se film. Den har ett vanligt 3,5 mm hörlursuttag och laddas via USB-C.

Kameran med 8 megapixel har finesser som leendeigenkänning och ett selfie-läge där du kan ställa in sådant som att du vill ha större ögon, slätare hy och smalare huvudform. Ja, det är löjligt, men förvisso enklare än att sminka sig.

Jag har testat varianten med plats för sim-kort. Sätter du i ett sådant kan du inte bara surfa utan också ringa och skicka sms. Det går alltså att använda plattan som en gigantisk mobiltelefon. Det finns även en modell med bara wifi , den är billigare. Båda har gps.

Plattan jag testat har också en skärmpenna från Huawei med i paketet. Pennan är tryckkänslig, så att linjen blir tjockare när du trycker hårdare med pennan. Med pennan kan du rita och skriva i olika appar. Det finns stöd för handskriftsigenkänning, så att du till exempel kan skriva ett mejl för hand med pennan. Handstilen omvandlas till redigerbar text. Pennan drivs av ett AAAA-batteri. Både pennan och handstilsigenkänningen funkar bra.

En sak jag tycker är dålig med själva plattan är knapparnas placering och möjligen känslighet. När jag håller plattan kommer jag ofta åt både volymen, av- och påknappen och inloggningsknappen av misstag.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra tidningar 23 oktober 2018.