Filma action i skidbacken eller i köket

Gopro i taket
Kameran hänger över köksbänken och filmar när jag blandar degen. En actionkamera är bra till mer än att fånga halsbrytande sporter.
TEST: Gopro Hero 7 black
Pris: 3 990 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★

Med en actionkamera kan du inte bara ta coola filmer när du åker snowboard eller mountainbike. Du kan göra en matlagningsvideo, filma blomman som slår ut eller göra en egen på-spåret-video.

När mobiltelefonen blivit en investering i tiotusenkronorsklassen känns det inte självklart att använda den som kamera i mer äventyrliga sammanhang. Det är för lätt att krossa skärmen.

En actionkamera är gjord för tuffa tag. Den tål att tappas och kan användas i alla väder.

Jag har testat Gopro Hero 7 black. Gopro är den vanligaste actionkameran. Det finns massor av tillbehör till den. Fästen för att sätta på hjälmen, på ryggsäcken, på cykeln, i bilen, på surfbrädan, på hunden – ja finns inte just det du tänker dig går det att bygga själv.

En bra sak med Hero 7 black är att det går att byta batteriet. Du kan ta med flera laddade batterier och filma hela dagen. Batteriet kan ta slut efter någon timme, beroende på inställningar, temperatur och annat.

Att ta ut batteriet är också lösningen för att få en omstart när den lilla kameran hänger sig.

Kameran kraschar inte under filmning men ibland när jag ska göra olika inställningar. Det känns lite buggigt.

Gränssnittet har gjorts mer användarvänligt än på tidigare modeller, men är inte alltid logiskt. Jag saknar till exempel ett batterispar- eller flygplansläge. Nu måste jag gå in på flera ställen i menyerna för att stänga av wifi, gps med mera. Jag får försöka flera gånger innan jag lyckas para ihop mobilappen och kameran. Sända direkt på Facebook gick först efter många uppdateringar och misslyckade försök. Det finns en svensk manual att ladda ned från Gopros hemsida. Den är till hjälp, men det krävs tålamod för att komma igång.

Om det inte varit för dessa brister hade betyget blivit 5. När allt funkar är Hero7 black en fantastisk liten pryl som ger filmer och bilder av hög kvalitet. Den kan filma i 4K-upplösning och ta stillbilder med 12 megapixel. Det finns både smart automatik och manuella inställningar. Det går att ta nattfoton av stjärnhimlen, göra time-warp-filmer (som i På spåret, när din färd spelas upp snabbt) och ta timelapse-foton av ett skeende över längre tid.

Kameran är vattentät och går att använda ned till tio meters djup med hjälp av de fysiska knapparna på utsidan. Ovanför vattnet kan du också trycka på pekskärmen på baksidan eller styra från mobilen eller med rösten.

Det är roligt att kunna fota och filma i alla lägen. Och de som gör sura miner när folk tar fram mobilen verkar inte reta sig på min lilla Gopro. Kanske ser de den inte.

Funderar du på att köpa en Gopro så tänk på att färgbeteckningarna i namnet är olika modeller, inte bara en beskrivning av färgen. Black är den jag testat. Den finns också i färgen Dusk white, som släpptes nyss. Då heter den Gopro Hero 7 Black dusk white. Den som heter Gopro Hero 7 White är en billigare modell.

När du jämför priser så kolla om det följer med något på köpet. Kanske kan du få extra batteri med laddare eller sportkit med olika fästen.

Minneskort brukar inte följa med. Det ska va micro-SD-kort, och det funkar bara med de snabba korten. Det är alltså inte så att expediten i affären försöker lura dig när hen säger att du ska ha den som heter Extreme pro och kostar mera. På Gopros hemsida finns en lista över kort som passar. Den lilla kameran ska kunna hantera stora mängder data snabbt, därför måste kortet hänga med.

När det gäller extrabatterier är säkrast att hålla sig till original. Om inte annat så kan du reklamera om det inte fungerar som det ska.

Här är kameran monterad på en hund. Det finns färdiga go-pro-selar för hundar att köpa, men det här är ett hemmabygge.

Hund med kamera fastsatt på klövjeväska.

Här är en bild som hunden tagit. (Det är en nedsparad bildruta från en video.)

Bild på hundnivå av skogspromenad.

Till sist en bild i nattläge. Om du är ute i naturen där det inte finns störande lampor som här går det att få snyggare bilder av stjärnhimlen. Tidsutlösaren sätts på automatiskt när du väljer nattbildsläget, du kan alltså sätta kameran någonstans, trycka på avtryckaren och sen tas nattbilden efter några sekunder utan skakningsoskärpa.

Text & bild: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 19 mars 2019