Ursäkta, hur går hjärtat?

EKG på Apple Watch
Hålla reda på tiden är en bisak. Nu kan klockan ta ett EKG.

Först hoppar linjen hur som helst. När jag sitter still och andas lugnt går det bättre. Klockan meddelar att jag inte har förmaksflimmer.

Möjligheten att ta ett enkelt EKG med Apples smarta klocka har nu lanserats i Sverige. Ett elektrokardiogram visar rytmen och styrkan för de elektriska signaler som gör att hjärtat slår. EKG-funktionen i klockan presenterades i höstas och släpptes till en början bara i USA.

Appen är inte en gimmik utan mäter hjärtrytmen på riktigt. Den är kontrollerad med många användare och har hög tillförlitlighet.

För att använda EKG-appen behövs en Apple Watch series 4, alltså senaste modellen. Du behöver också en Iphone 5S eller senare. EKG-appen för klockan finns i en uppdatering av klockans system som hämtas och installeras via appen Watch i mobilen.

När jag startar EKG-appen får jag först göra inställningar i mobilen, bland annat om min ålder. Jag får också information om hur appen fungerar och att den inte kan upptäcka hjärtinfarkt, bara visa om hjärtrytmen är oregelbunden.

De första försöken när jag inte håller fingret eller armen stilla blir det inget EKG. När jag sitter avslappnat går det bättre. Jag startar appen och sätter fingret på kronan, den lilla knoppen man drog upp gamla tiders klockor med. En liten ljusprick ritar upp en kurva med min hjärtrytm på klockans skärm. Efter trettio sekunder kan jag ta bort fingret och får svaret att jag har sinusrytm, inget förmaksflimmer.

Avläsningen sparas i hälsoappen i mobilen.

Tanken är förstås att den som får beskedet förmaksflimmer ska kontakta läkare. Det går också att låta klockan kontrollera hjärtrytmen i bakgrunden och få en notis om den är onormal.

Bakgrundskontrollen går att få även med äldre modeller av Apple Watch. Du kan inte vara säker på att klockan upptäcker allt onormalt, den kollar inte hela tiden, men det finns exempel på människor som kommit till läkare i tid tack vare klockan. Så sätt på funktionen även om du inte har hjärtproblem.

En annan funktion i Apple Watch som jag hoppas aldrig kommer till användning är falldetektering. Norske teknikjournalisten Toralv Østvang fick ofrivilligt testa i skarpt läge. Han föll och slog huvudet så illa att han blev medvetslös. Klockan ringde larmcentralen som skickade hjälp.

En klocka ersätter inte en läkare, men kan den göra att vi snabbare kommer till doktorn när det behövs är det inte fel.

Text och bild: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra tidningar 2 april 2019.