En smart skärm att snacka med

...spela shoreline...
...spela shoreline...
När Google Nest Hub lyssnar på mig visas de färgade prickarna och den skriver vad jag säger. Jag måste inte vara nära skärmen utan kan stå på andra sidan rummet och prata med den. Bild: EVA WIESELGREN
TEST: Google Nest Hub
Pris: 1 449 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★

Google Nest Hub är en röststyrd högtalare med pekskärm. Den är tänkt för dig som vill styra ditt smarta uppkopplade hem, tända och släcka i olika rum, byta färg på ljuset, sätta på tv:n eller kolla vem som ringer på dörren.

Men även om du inte har ett smart uppkopplat hem kan Google Nest Hub vara en pryl du har nytta av. Till skillnad från en vanlig smart högtalare har den alltså en stor pekskärm. Den kan ge feedback med både ljud, text, stillbild och video. Du kan prata med den men också göra olika val genom att peka och svepa på skärmen.

Googles röststyrda assistent är numera bra på att förstå svenska.

Den är ingen är undfallande betjänt som vill lyda din minsta vink utan mer som en kompis med glatt humör.

När den inte riktigt fattar vad du menar eller kan lösa uppgiften så chansar den och ger dig vad den tror att du vill ha. Ofta blir det kul och bra. Jag blir sällan irriterad på den.

Google Nest Hub kan lära sig flera familjemedlemmars röster. Du startar genom att säga Hej Google eller Okej Google.

Sen kan du be den göra saker, som att spela en låt på Spotify eller Youtube, eller berätta hur vädret ska bli eller när bussen går.

När skärmen är i vila kan den visa dina foton som bakgrund och tid och väderprognos.

När jag testar Google Nest Hub känns det som om den passar i alla rum. I sovrummet blir den en klockradio jag kan prata med istället för att trycka på knappar och vrida på rattar.

När jag ber att få höra senaste nytt spelar Google Nest Hub upp senaste toppnyheterna från Sveriges radio. När jag säger att jag vill höra Svensktoppen fixar assistenten det.

Ljudet i högtalaren är inte tillräckligt bra för att jag ska vilja lyssna på musik från den någon längre stund.

När jag blir trött i öronen kan jag be den sänka volymen eller stänga av. Jag hade också kunnat be den spela upp ljudet på en bättre trådlös högtalare med Google-stöd om jag haft en sådan.

Google Nest Hub är alltså inte bästa musikhögtalaren. Den är inte heller en surfplatta, inget du själv kan hämta appar till. Men den är en mycket hjälpsam pryl som kan vara lättare att hantera än en smartphone. Den ansluts till elnätet med sladd, måste inte laddas. Du konfigurerar den från mobilen, med appen Google Home.

TEXT OCH BILD: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra tidningar 11 juni 2019