Så hittar du nya favoriter i poddjungeln

Podchaser är en ny webbtjänst som listar podcaster. Här hittar jag listan med poddar om Doctor Who. I Spotify finns också poddar. Och finns det ingen podd om det du brinner för kan du göra en själv med appen Anchor.

 

Mer än hälften av svenskarna lyssnar på podcaster. Ett nöje som fortfarande är gratis. Här får du tips om du ännu inte har kommit igång, eller om du vill ha mer än sommarpratare och kändisar.

För fyra år sen lyssnade 29 procent av svenska internetanvändare på poddar, enligt undersökningen Svenskarna och internet. 2018 hade poddlyssnandet stigit till 51 procent. Tjugo procent lyssnar dagligen eller veckovis. Unga kvinnor är den grupp som lyssnar mest.

Podcast eller poddradio var från början ljudsändningar vi laddade ned från internet till ipod eller annan mp3-spelare, för att lyssna på när vi ville.

Nu har de flesta gått över till att lyssna i mobilen.

Antalet poddar har också ökat. Företag och föreningar som vill förmedla ett budskap gör inte längre en broschyr, de gör en podcast. Som kanske inte alltid blir så kul, även om produktionen är påkostad. De bästa poddarna är gjorda av nördar och eldsjälar som brinner för sitt ämne.

Vilka som är bra beror på dina intressen. Stickning, träning, aktiehandel, spöken, katter eller matlagning? Det finns något för de flesta.

För att hitta poddar att lyssna på kan du söka i tjänster som listar podcaster.

Poddtoppen.se kan du se vad andra lyssnar på, och söka bland svenska poddar inom olika kategorier.

Podchaser.com är en ny lovande tjänst som vill bli som IMDB, Internt movie data base, fast för poddar. Det mesta är på engelska men där finns även svenska podcaster. På Podchaser kan du bli medlem och sätta betyg, göra egna listor och titta på andras. Och söka på ämnen du är intresserad av.

Spotify har en avdelning för poddar, där du kan hitta nya favoriter.

Acast är en annonsfinansierad poddtjänst med appar för iphone och android där du också får förslag på nya poddar.

I Itunes och Apples iphoneapp Podcaster finns också topplistor och kategorier.

Har du Android kan du kolla in Pocket Casts eller Google Podcast.

Hittar du ingen podd om ditt favoritämne? Då kanske du måste göra den själv.

Börja med att lyssna på podden Podgeek. Den görs i Göteborg av Lena Göthberg och Per Olof Arnäs och tar upp allt som har med poddande att göra.

Vill du komma igång snabbt och enkelt är Anchor.fm en bra tjänst.

Och vill du veta vilken som är min favoritpodd just nu så är det Ljudministeriet av Timmie Strandberg. Ska du bara lyssna på en podd så välj den. Och hör sen!

TEXT: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 6 augusti 2019.