Apple och Google samarbetar om virusspårning

3D-modell av Covid19-viruset

Apple och Google har inlett ett samarbete för att hjälpa myndigheterna kartlägga smittspridning. I ett första steg gör de ett API, gränssnitt som gör att myndigheternas spårningsappar ska fungera på både iphone och androidmobiler.

I ett andra steg ska Apple och Google bygga in möjligheter att kartlägga användarnas rörelser och kontakter med varandra i mobilernas system.

Apple skriver i sin pressrelease om samarbetet att användarna ska välja själva om de vill delta, och kunna backa ur när de vill och att det är viktigt att skydda den personliga integriteten.

Idag används data från mobiloperatörerna och från Google i Sverige för att se hur människor rör sig och på vilka platser många människor samlas. Det går att se hur mönster och vanor ändras när myndigheterna kommer med olika rekommendationer.

Apple och Google ska hitta lösningar där mobilernas bluetooth används för att se hur människor har kontakt med varandra och med hjälp av det spåra smitta. Det första steget beräknas vara klart i maj. De mer långsiktiga lösningarna tar längre tid.