Apples nya prylar

 

Spel på nya iphone med 3D touch. Från Apples event.

En iPhone med ny dimension. En jätteipad med penna och tangentbord. En Apple-tv med appar som går att snacka med.

Apples produktnyheter stämde i det mesta med förhandsryktena. Och fast en del av nyheterna var kända och flera saker är sådant som andra gjort tidigare så lyckas Apple i alla fall hos mig skapa begär.

Finessen att man kan trycka på skärmen för att få fler saker att hända kommer till iPhone 6S och 6S Plus, men inte till den stora iPad Pro. Jag tror 3D touch hade varit ännu mer till nytta på ipaden, och funkar det bra lär det dyka upp där på nästa modell.

På iPhone verkar det vara bäst för actionspel, du kan till exempel byta vapen med en tryckning.

En nackdel är att det blir ännu svårare för appmakare att göra appar som funkar optimalt på många olika prylar. Nu måste de tänka på 3D-touchen också.

Kameran i de nya iphonemodellerna har som väntat 12 megapixel. En ny finess är att stillbilderna går att få med rörelse och ljud, något jag tror jag sett i androidmobiler förut. Fantastiskt när Apples representant visade på snygga demonstrationsfoton. Men på flertalet vanliga bilder vill man nog inte alls ha grimasen som var före eller ljuden från trafiken eller nåt annat. Bra att det går att stänga av.

Penna och tangentbord till en stor platta, ja det låter som Microsofts Surface Pro. Men trots att ipaden inte fått tryckkänslig skärm verkade deras penna funka smidigare än andra jag testat. Mer penna än pekdon.

Det som förvånade mest var att Microsoft var med på scen och demonstrerade sina Officeappar tillsammans med iPad pro och Apples nya penna.

Att kunna rita på sin PowerPoint, nja, jag vet inte om det får många att rusa iväg och köpa en iPad Pro och penna. Både penna och tangentbord är tillbehör som måste köpas extra.

En annan ovanlig sak var att det förekom flera kvinnor på scen. Inte lika många som männen förstås, och inte för de viktigaste presentationerna, men ändå.

Nya Apple-tv är fortfarande inte en tv med skärm utan en liten box man kopplar in i tv:n.  Med nya modellen kommer det gå att köra spel och andra appar, och att ge röstkommandon. Ja, ännu en boll Apple inte är först på, Samsung har till exempel röststyrda tv-apparater.

Men om Apples röststyrning, penna och rörliga foton funkar bättre än konkurrenternas så kanske det blir succé.

Själv försöker jag att inte gräma mig över att jag nyss köpte en iPhone 6.

Och till sist – ni som såg presentationen och tror iPhone 6S ska bli billigare än tidigare modeller – tänk på att de anger priser med bundna abonnemang i USA. I Sverige tillkommer dessutom moms. Så billigt lär det inte bli.

,