Mobilen som skissblock

ritappar
Tre bra skissappar för iphone. Från vänster: Tayasui Sketches, Adobe Illustrator Draw, Paper.

 

När mobilerna får större skärmar går det lättare att rita med fingrarna på dem. Text är fortfarande enklast att göra med tangentbordet, men en snabb skiss går bra att göra om du har rätta appen.

Det finns flera avancerade appar med många grejer i menyerna och hög inlärningströskel. De här tre kan också kräva lite övning innan man lärt sig göra allt, men de har bra instruktioner i början och är intuitiva att använda när du kommit igång. De härmar inte datorprogram utan är från början byggda för att användas med fingrar på liten skärm. De är gratis att ladda ned, men det går att köpa till grejer i några av dem. I Adobe Illustrator Draw och Paper måste du ha ett konto, men det kostar inget att ha kontot. Alla de här finns för iphone, men jag tror ingen finns för Android. Ofta följer en rit- och anteckningsapp med från tillverkaren av lite bättre androidmobiler, Sony har till exempel en som heter Skiss. Andra bra ritappar som finns även för android är Skitch och Sketchbook.

Tayasui Sketches

Snygg och ren design. Olika penslar och verktyg. Om du betalar får du flera. Det går att ha flera lager i appen. Det går att importera ett foto eller annan bild och rita på den. Här finns ett mönsterverktyg, att du kan rita med ett valt mönster.

Adobe Illustrator Draw

Ersättare för Adobes gamla app Adobe Ideas. Bilderna sparas som skalbar vektorgrafik och går att importera i Adobes datorprogram. Ser väldigt enkel ut men kan göra mycket. Bra för att rita på foton med, du kan tona ned både foto och det du ritar. Den här är den av de tre jag gillar mest, tror jag.

Paper

Appens ursprungliga idé att allt skulle se ut som att rita på ett papper, med färgpalett och olika penslar som verktyg gör att den här går snabbt att lära sig använda, även om det tillkommit nya saker. Här finns möjlighet att skriva text med tangentbordet, inte inne i det du ritar utan undertill. Det kan funka bra om du vill förklara det du ritat och dela med någon. Eller om du antecknar vid ett möte eller föreläsning och vill rita något till. Det går att rita på foton och då blir fotot i ett eget lager, men det går inte att lägga till flera ritlager. Jag älskar Paper för att den försöker vara som ett papper. Men gillar inte riktigt att de lagt in möjlighet att göra diagram. De borde hållit det enkelt.

1 Comment

  1. Suzanne Fors

    Jag håller med dig. Nästan alla mina illustrationer gör jag i Adobe Illustrator Draw, så behändigt och sedan skicka över till datorn och jobbar vidare med. 🙂

Comments are closed.