Spionerar reseappen på dig?

reseapp

Appar som begär rättigheter att göra allt möjligt är en ständig källa till frågor. Det är bra att vara på sin vakt. Men även appar utan skumma avsikter vill ha tillgång till olika funktioner i mobilen. Västtrafiks reseplanerare är en sådan.

Det kom en fråga från en läsare:

”Igår tyckte jag det var dags tanka ner appen ”reseplaneraren” från Västtrafik.

Då hejdar jag mig; där står att appen inte bara behöver min fysiska belägenhet (OK givetvis) utan också mina kontaktuppgifter. Vadå, min telefonbok? Dessutom var det något om att den loggade var jag varit och lade ut det på en karta. Intressant med tanke på nästa mening.

Dessutom mina filer med bilder och dokument. Är de inte kloka? Även filer på externa minnesenheter. Hur skulle de få tag på dem?

Det blev alltså ingen hemtankning. Det här är ju rena vansinnet! Har jag missförstått alltihop och hur kan de då skriva så dåligt så det går att missförstå?

Snälla, kan du inte kolla det här och skriva en artikel?”

Det är framförallt med androidappar de här frågorna uppstår. I Google Play (och även i androidmobilens inställningar) finns en lista på vilka behörigheter en app behöver. På iphone kommer i stället upp en fråga första gången en app vill komma åt något i mobilen. Du får till exempel säga okej till att appen använder dina kontakter när du behöver hämta en adress.

Med android kommer behörigheterna i paket. Appar som behöver komma åt en sak i mobilen får tillgång till andra på köpet. Det kan alltså vara så att en app inte använder allt den har behörighet till.

Jag skickade frågan vidare till Västtrafik och fick svar.

I korthet:

Kalendern behöver appen när användare vill spara detaljerna om en resa i kalendern.

Kontakterna behövs för att kunna planera en resa till en kontakt i adressboken.

Möjlighet att spara på extern enhet betyder att spara på minneskort. Det är när användaren vill spara favorithållplats eller resväg som det behövs.

Samtalslogg behöver inte appen, det är en behörighet som kommer med i paketet. Google ska ändra detta, så att appar inte behöver ta med behörigheter de inte tänker använda.

Ni kan läsa om alla behörigheterna hos Västtrafik.

Hur ska du som användare veta om du kan lita på en app?

Jag brukar kolla vem som har gett ut appen. Är det en stor och känd aktör som Västtrafik brukar jag utgå från att de inte har onda avsikter. Jag bedömer risken för att de vill skada sina användare genom en app som mycket liten. Kanske vill de samla in information om hur appen används (gäller till exempel Lisebergs app), men inte i syfte att spionera på någon enskild användare.

Facebook är ett annat exempel där många undrar vad appen ska ha alla behörigheter till. Jag litar kanske inte så jättemycket på Facebook, men tror ändå inte att de vill skada mig. Det värsta som kan hända är nog att de skickar riktad reklam till mig. Så jag installerar Facebookappen med.

Är det en okänd utgivare kollar jag vad utvecklaren fått för feedback från andra, jag kollar vilka andra appar den utvecklaren gett ut och hur länge appen har funnits ute. Risken för att det är något skumt är större om appen är helt ny (skadliga appar brukar upptäckas och tas bort från Google play efter ett tag). Det vanliga gäller också: verkar det för bra för att vara sant är det förmodligen inte sant. Om till exempel något plötsligt är gratis som annars kostar mycket pengar är det klokt att bli misstänksam.

Om det är en okänd utgivare laddar jag inte ned androidappar utanför Google Play.

Är jag tveksam till om en app är seriös brukar jag mejla utvecklaren och fråga. Om det kommer ett svar och svaret innehåller namn och andra kontaktuppgifter är det ett gott tecken.

Det här är en bedömningsfråga. Det är dumt att vara godtrogen, sunt att vara kritisk.

Vill du absolut inte ge appar tillgång till din mobil kan du ofta använda en motsvarande webbtjänst. Dock brukar appar vara mer praktiska. Ja, för man kan söka på adresser i kontaktboken, och spara favoriter och annat som appen fått behörighet till.

1 Comment

  1. Krister Persson

    Hej!
    Det var jag som ställde frågan, så tack för svar.
    Jag accepterar inte att tvingas in i hela batteriet ovan, så jag fortsätter krångla mig fram via webbtjänsten. Enda möjligheten att påverka är genom att ”köpvägra”. Jag hade valt iphone om jag vetat de bevakar integriteten bättre.
    Favorítbok: Nödbroms; Handbok för framsynta bakåtsträvare, av Lasse Åberg

Comments are closed.