Skosula med gps

skosula

Armband går att glömma att sätta på. Prylar som ska ligga i fickan eller hänga om halsen är lätta att glömma. Men skorna brukar även de glömska ta på när de ska gå ut. För dem finns nu en skosula med gps.

Posifon är ett företag med huvudkontor på Chalmers. De säljer larm för människor med sjukdom eller funktionshinder som gör att de behöver extra trygghet. De har även en mobil att bära på handleden och en klocka med larmknapp i armbandet i sitt sortiment.

Skosulan ser ut som en vanlig sula och placeras i skon. Den finns i tre storlekar och längden kan klippas till om ingen passar. Sulan innehåller gps och kan koppla upp sig till det mobilnät som har bäst täckning där personen bor. Den laddas med induktionsladdning, du lägger den uppe på laddaren utan att behöva sätta i någon sladd i sulan.

Sulan aktiveras av rörelse. När den är stilla går den ned i viloläge. När användaren tar på skon och går sätts den igång. Vid en timmes promenad om dagen håller batteriet upp till två veckor.

Skosulan kan hålla reda på ett geostaket, ett område som ställs in i förväg. Om personen lämnar det området går det iväg ett larm med sms till telefonnummer du angett i förväg. De som får larmet kan se på en karta i mobil eller dator var personen befinner sig.

Skosulan heter GPS Smartsole. Den är vattentålig och klarar allt som vanliga skosulor klarar. Men priset är lite högre. Sulan kostar 3495 kronor. Sen tillkommer en abonnemangsavgift på 295 kronor i månaden med ett års bindning. Den som vill ha hjälp av en larmcentral för att spåra personen får betala ytterligare 99 kronor i månaden. Sulan beställs från posifon.se

Att övervaka andra människor med gps kräver etiska överväganden. Är det okej om en person gått med på att övervakas, även om hen sen glömmer att den där smarta sulan ligger i skon? Ja många tycker nog det, om det ger större frihet och trygghet.
Sulan har inga knappar att trycka på, inga lampor som lyser. Den skickar ett sms om du glömmer ladda den. Blir något fel finns ett supportnummer att ringa. Går den sönder under abonnemangstiden får du en ny.

(Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 17 november 2015)