Berätta snyggare på Facebook

fb-anteckningar
Ibland räcker en statusuppdatering inte till för att berätta. Nu har Facebook fått en ny möjlighet att skriva en lite längre historia. Anteckningarna har blivit ett berättarverktyg.

Kanske har du aldrig använt Facebooks anteckningsfunktion. Det är i så fall fullt förståeligt för den har inte tillfört mycket. Det har varit ett sätt att skriva längre texter, men inte sett så kul ut.

Men anteckningarna har blivit bättre. I stället för bara rubrik och text kan du lägga in flera bilder och ändra stilen på texten. Ungefär som när du skriver ett blogginlägg i ett bloggprogram.

Suget efter sammanhängande berättelser är stort. Inget får folk att gilla och dela så mycket som en välformulerad eller gripande berättelse.

Även om du inte är ute efter delningar och klick utan bara vill skriva vad som hände på fyrtioårskalaset eller matchen eller vad du gjorde i helgen är det roligare om du kan presentera din historia snyggt.

Du kommer till den nya anteckningsmallen genom att surfa till facebook.com/notes i webbläsaren. Där kan du se anteckningar du och andra gjort och skriva nya.

Du kan ha en långsmal bild överst och även bilder inne i texten. Det finns möjlighet att ha halvfet och kursiv text och underrubriker och citat med större stil. Det går att göra länkar och listor med punkter eller nummer.
Det går däremot inte att bädda in video, vilket är en brist.

Skillnaden mot en vanlig statusuppdatering är att det ser mycket snyggare ut och att texten är lättare att läsa. Det står författarnamn och tidpunkt för publiceringen och du kan skriva bildtexter under bilderna som skiljer sig från resten av texten.
När du publicerar väljer du precis som vid en statusuppdatering vem som ska kunna se inlägget. Vill du granska din berättelse i skarpt läge kan du först välja att publicera med synlighet bara för dig själv och sedan ändra så flera kan se.

Början av din anteckning bäddas in på din tidslinje och i vännernas flöden precis som ett en länk till ett tidningsreportage. Klicka på Visa mera så tar din berättelse upp hela fönstret, de andra Facebookgrejerna hamnar i bakgrunden. Anteckningar gör alltså att din berättelse och dina bilder hamnar i förgrunden och får all uppmärksamhet.

Anteckningar passar bra att använda om du vill skriva dagbok, för dig själv eller andra. Perfekt om du vill skriva resedagbok från semestern. Också bra om du skriver om något allvarligt, som du vill skilja ut från det vanliga flödet.

Om du skriver anteckningar vill du antagligen att de ska synas på din profilsida. Gör de inte det så klickar du på Mer på din profil och sen på Hantera avsnitt, längst ned. Där kan du kryssa i att anteckningar ska visas och också dra dem till den plats du vill visa dem på. Väljer du att visa dem syns de i vänsterkanten precis som foton med mera när någon tittar på din profil i datorn.

anteckningarhantera
Kryssa i här om du vill visa dina anteckningar på din Facebookprofil.