Gör din egen halkvarning

iftttvader

Vintern närmar sig. För oss som bor i södra Sverige blir det samma överraskning varje år. Plötsligt är det halt. Underkylt regn. Eller ispansar på vägen. Eller snökaos. Men du måste inte bli överraskad. Du kan få reda på att det är risk för halt väglag i god tid innan du sätter dig i bilen. Gör ett recept med IFTTT så får du en varning i mobilen.

IFTTT är en webbtjänst. Bokstäverna står för If this then that. Om de här förutsättningarna uppfylls så ska de där handlingarna utföras.

Det är du som bestämmer vilka förutsättningar som ska utlösa vilka handlingar. Receptet är som ett litet datorprogram som gör något du har bestämt. Men du behöver inte kunna någon kod, det finns färdiga delar att bygga med.

IFTTT finns också som app till mobilen. Du kan ladda ned appen och skapa ett konto direkt.

Väder är en av byggklossarna du kan använda till ditt recept. Den hämtar vädret där du befinner dig (från Yahoos vädertjänst). Du kan till exempel be att få en varning när det väntas regn i morgon så du kommer ihåg att ta med paraply.

Eller, det som är högaktuellt nu, bli meddelad om temperaturen närmar sig noll.

Jag har gjort ett recept som varnar mig om temperaturen sjunker under två grader. Även om jag glömmer kolla väderleksrapporten får jag ett pling i mobilen när det är risk för halka.

Det finns en massa annat kul du kan göra med IFTTT, men du kan ju börja med halkan.