Gör en fotokalender snabbt

calendagram

En kalender med dina egna foton är den perfekta julklappen. Min favoritapp som gör det på nolltid är Calendagram som kan hämta fotona direkt från Instagram.

Om du inte använder Instagram kan du hämta bilder från Facebook eller iphonens eller ipadens fotoalbum också. Appen finns inte för Android, men det går att beställa från dator också.

Att jag gillar denna appen bäst är för att det dels alltid blivit bra kvalitet, dels för att det går grymt snabbt att sätta ihop kalendern. Du väljer tolv bilder i den ordning du vill ha dem, januari först. Bilderna blir kvadratiska, beskär dem i förväg om de har andra mått. Vill du byta en bild är det enkelt, du måste inte byta alla. Du kan bläddra igenom och kolla att det ser snyggt ut.

Sen väljer du om veckorna ska starta med söndag eller måndag. Måndag är ju det vanliga i Sverige. Du kan också välja svart eller vit eller mönstrad bakgrund.

Sen fyller du i namn, adress och beställer. Det finns en julrabatt på 15 procent som du får om du beställer senast idag, 30 november. Rabatten dras av automatiskt. Du ser det rabatterade priset. Utan rabatt är priset för en liten kalender att ställa på skrivbordet (15×15 cm) 15 euro och för en litet större att hänga på väggen (20×40 cm) 25 euro. Det blir billigare om du beställer många. Sen tillkommer frakt.

Det går att få billigare kalendrar från andra ställen, men Calendagram spar tid, särskilt om du redan har dina bästa bilder i kvadratiskt format.

Framsidan på kalendern blir ett collage av alla bilderna (som på bilden överst).

Kalendrarna är inte så stora, kvaliteten på mobilbilderna på instagram räcker för att det ska bli bra i tryck.

Om du har bilder i iphonens kameraalbum som inte syns i Calendagram-appen är knepet att ändra bilden i iphonen och spara ned den igen. Till exempel lägga på autofilter. Då upptäcks bilden av appen.

Länk till appen Calendagram i App store

Länk till hemsidan, med möjlighet att göra kalendern från dator.

Vill du hellre ge bort en fotobok finns en app som heter Bookagram som är lika enkel att använda.