Scanna in gamla foton

asnor
En bild från längesen.

Det var utmaningen på Facebook om att lägga ut gamla foton som satte igång det. Jag gick upp på vinden och letade fram lådorna med foton som togs långt innan digitalkameror och internet fanns. Många roliga gamla semesterbilder hittade jag, fast inte så många på mig själv eftersom det var jag som höll i kameran. Och det var inga bilder i album utan lådor med diabilder. Hur skulle jag få ut dem på Facebook?

Sist jag funderade på en diabildsscanner var de jättedyra. Nu finns det för några hundralappar. Jag handlade på Kjell & Company men det finns på andra ställen med. Deras billigaste kostade 400. Den jag köpte kostade 900 kronor och ger bilder som är 14 megapixel stora. Det finns scannrar för många tusen som jag tror ger bättre bildkvalitet, men den jag köpte duger gott för mina behov. Skulle jag stöta på en gammal bild som är superbra kan jag ju lämna in den till en fotoaffär för att få en kopia med högre kvalitet än denna scanner kan ge.

scanner_plexgear

Scannern jag köpte heter Plexgear Pixaver Lux. Den scannar både diabilder och negativ. Det följer med ramar för att diabilder och negativremsor i småbildsformat och negativ från Instamatic-kameror. Den sparar på vanliga minneskort som inte följer med. Det går att koppla den till en dator för att föra över bilderna och redigera dem, men det går också att använda scannern utan dator. Den kan kopplas till en tv om du vill visa bilderna där.

Du behöver inte ta av ramarna på diabilderna. Ramen har plats för tre diabilder åt gången. Du trycker på en knapp för att spara varje bild på minneskortet. Det tar någon sekund per bild.

Känner du någon med många gamla diabilder kan det här vara ett julklappstips.

För vi tog ju en massa bilder förr också, innan internet, Facebook och selfiepinnarna fanns. Här är en selfie på mig från förra seklet (Hur man gjorde? Använde självutlösaren. Tio sekunder, spring tillbaka och titta i kameran):

PICT0131
Selfie från förra seklet.