TEST: Aktivitetsmätare för hundar

petkit

Är jycken för tjock? Rör den sig för lite? Nu finns aktivitetsmätare som ska hjälpa hundar till bättre hälsa.

Jag har testat Petkit, en aktivitetsmätare för hundar som nyss börjat säljas i Sverige. Jag har hund och gillar teknikprylar så jag kastade mig glatt över den här när jag fick frågan från min djuraffär om jag ville testa.

Petkit är en liten pryl som sätts fast på halsbandet. Prylen är inte stor och inte i vägen och den har suttit kvar under veckan jag testat. Den paras med bluetooth med en app i mobilen. Den synkroniseras bara när du själv bestämmer, det tar nästan ingen kraft från mobilens batteri och knappcellsbatteriet i själva prylen ska hålla fyra månader.

Prylen mäter rörelse och när du synkat kan du se i appen när och hur mycket hunden rört sig, när den sovit och hur många kalorier den förbränt.
Det där med kalorierna är precis som när det gäller motsvarande prylar för människor en uppskattning, inget som verkligen mäts. Även hundens humör visas, det kan förstås prylen inte heller mäta, det bygger också på hur mycket rörelse som registreras.

Trots att jag gillar prylar och hundar tycker jag inte Petkit är så användbar.  De allra flesta hundar får sin dagliga motion på promenader med ägaren. Du kan lika gärna ha en app som mäter din egen aktivitet när du går med hunden, eller skriva upp tiden.

När hundar springer fria och leker med andra hundar är det vanligt att ta av halsbanden, för att inte hundarna ska fastna och skadas. När hunden är inomhus tror jag också de flesta tar av halsbandet, särskilt om hunden lämnas ensam. Och utan halsband, ingen mätning.

Appen som hör till Petkit känns inte genomtänkt. Man ska ange hundens ras men alla raser finns inte som val och det går inte att skriva in en egen. Jag kommer inte att önska mig en sådan här i julklapp.

Kanske kan Petkit ändå vara bra för att få fart på teknikintresserade hundägare som fastnar vid datorn och glömmer motionera hunden. Annars är det nog bättre att lägga pengarna på nya vinterskor till hundägaren.

TEST
Petkit activity monitor P1
Pris: 599 kronor
Betyg: ★ ★

Artikeln publicerades ursprungligen i Göteborgs-Posten 15 december 2015.

 

PS. Några har frågat om Petkit också kan ge besked om var hunden är, alltså fungera som spårsändare. Men det kan den inte, då krävs en pryl som kan kommunicera på större avstånd. Bluetooth är radiokommunikation på nära håll, det är det som används för trådlösa lurar, högtalare, sportarmband med mera, där information förs över när prylen är nära mobilen.

Spårsändare för hundar kan antingen vara det som brukar kallas hundpejl och länge har använts av jägare, en radiosändare med räckvidd på cirka en mil, eller en gps-mottagare som kan ansluta till mobilnätet och skicka sin position. Nu när mobilnätet är bra utbyggt funkar de senare ofta bra. Dock måste man inte bara betala för prylen utan också för mobiltrafiken.