Kaffe utan wifi, tack!


En smart kaffebryggare som du kan styra från mobilen? Lite kul lät det allt. Men först blev kaffet för svagt och sen fastnade maskinen i en uppdatering. 

Jag läste om den smarta kaffebryggaren och bad att få låna en och testa. För teknikprylar som kanske verkar lite onödiga kan ändå visa sig vara något man inte visste att man behövde.

Det var många som fick samma idé. Jag fick köa lite för testexemplaret. Den som testat före mig var (nu blir jag lite fördomsfull, jag vet) ganska säkert ingen dam för han hade inte diskat filtret så den kom med kaffesump i och var inte torr.

Jag skriver inte det för att gnälla utan som en brasklapp. Det kan hända att jag fått ett exemplar som inte klarat transporten.

Redan innan jag satte på bryggaren insåg jag att den inte var så kul som den verkade. Vattentanken rymmer bara tolv koppar. En familj som dricker kaffe ofta måste fylla på vatten varje dag.

Poängen att kunna styra bryggaren på avstånd blir mindre om du måste gå till den för att fylla på vatten ofta.

Det går att fylla på bryggaren med hela kaffebönor eller med malt kaffe. Den kan alltså mala kaffe så att du får helt nymalet.

Det hade kunnat väga upp för vattentanken om det inte varit en bryggare gjord med en amerikansk publik i åtanke. Med standardinställningarna blev kaffet svagt, mycket svagt. Nästan som vatten.

Jag lyckades dock brygga fyra nymalda koppar med mobilens hjälp. Att koppla in kaffebryggaren på wifi-nätet var inte direkt intuitivt. Det går att göra mycket bättre. Högtalartillverkarna Sonos och Libratone är exempel på företag som fattat att det måste va busenkelt för användaren.

Nu var det inte jättesvårt heller, jag klarade det ju, men med viss irritation över att behöva lämna appen för att ansluta till olika nätverk.

Sen skulle jag ändra styrkan på kaffet och naturligtvis ville jag göra det från appen.

Då sa appen att kaffebryggarens firmware behövde uppdateras.

Och testar man en pryl måste man förstås ha senaste firmware. Vad vet jag, kanske skulle den få en svensk version där normal styrka på kaffet inte betyder att det smakar vatten.

Den började uppdatera, för att sedan meddela att det inte gick. De nya försöken lyckas inte eftersom bryggaren inte längre sänder ut sitt wifi-nät.

Kommunikationen är bruten.

Och den smarta bryggaren verkar ha drabbats av en hjärnskada, eller kanske bara av akut julstress, för nu vill den inte brygga kaffe utan mobil heller.

Den säger att det inte finns nån kanna, fast kannan visst står på sin plats.

Jag kan alltså inte testa om det blir bättre med kaffestyrkan inställd på ”strong”.

Men det finns bara tre lägen, så den som vill ha verkligt starkt kaffe har ändå inget att hämta.

Vi återgår till vår franska helt manuella kaffebryggare, en sån där man häller på hett vatten själv.

Min plan att ligga kvar i sängen och starta wifi-bryggaren på julaftons morgon och inte gå upp förrän jag känner doften av nybryggt kaffe sprida sig i huset, den planen blir det alltså inget med.

Men jag gissar att om jag gjort det hade alla yrvaket rusat upp ur sina sängar och undrat om det var en galning med motorsåg som höll på att ta sig in i huset. Det låter väldigt mycket när maskinen mal kaffe.

När jag gjort några försök till ska jag försöka nå kaffebryggarsupporten.

Men oavsett om jag får den inte så smarta bryggaren att funka tror jag inte jag vill att mitt kaffe ska vara beroende av it-support.

Gärna mjölk, men inget wifi i kaffet, tack.
PS. Några timmar senare gick det att ansluta till maskinen och uppdatera den. Det gick att stänga av den icke fungerande sensorn för kaffekannan.

Det går nu att brygga kaffe. Men trots att jag ställer in styrkan till strong och väljer finmalet kaffe blir det blaskigt. Jag köpte nya bönor också, men det hjälpte inte.

Om du redan har en bra kaffebryggare och vill sätta på den från mobilen kan du köpa en smart plug, ett eluttag som går att styra från mobilen, istället. Det blir billigare. Och kaffet blir godare.

 

PS. En vecka senare har det kommit ännu en uppdatering av firmware som säger sig åtgärda kaffestyrkan. Jag fortsätter testa ett tag till. Tycker dock att kaffet från bryggaren fortfarande är rätt blaskigt och att vattnet inte verkar bli riktigt hett.