Dockan hör vad du säger

De digitala assistenterna håller på att ta plats i vår vardag. Nej du kanske inte använder någon än, men de finns där, redo att lyssna. Vill du förbereda dig för framtiden är det dags att börja prata med prylarna.

En av de saker som blivit tydliga under året som gått är att röstigenkänning, det här att prylar tolkar våra röster och försöker förstå vad vi säger, det är inte en tillfällig fluga. Tvärtom är det en nyckel till framtiden. När vi inte behöver skriva för att kommunicera med datorn behövs heller inget tangentbord eller skärm. Då kan vi kommunicera med datorer och uppkopplade prylar som har vilken form som helst.
Vi kan inte bara diktera och kommendera, utan också fråga och resonera.
Den senaste Barbiedockan, Hello Barbie, är ett exempel. Hon lanserades i USA före jul. Barnen kan prata med dockan och få svar.

Men för att dockan ska bli bra på att konversera måste det barnet säger skickas ut på nätet för att jämföras med vad det här barnet och andra barn sagt tidigare. På samma sätt fungerar röstigenkänning för vuxna.
Även om säkerheten sägs vara hög är det lite otäckt.
En annan sak som inte känns bra är att föräldrar kan avlyssna barnets samtal med sin docka genom en app.

HelloBarbie_Mid1115-w
Bild: MATTEL. Hello Barbie lyssnar när du trycker på hennes skärp. Hon är uppkopplad med wifi.

 

Tekniken är här. Den är i sig varken ond eller god. Lär dig använda den, men läs villkoren, ställ krav på kontroll och säkerhet och fundera på hur din (och barnens) integritet påverkas.

Barbie pratar inte svenska än men du kan börja prata med mobilen. Både Siri i iphone och Google Now i androidmobilerna förstår svenska.
Börja med enkla saker, som att be mobilen påminna dig om saker, ringa upp någon, visa vägen till en vän eller söka efter information på nätet.

Vill du prata engelska och testa att tala med en leksak kan du ladda ned appen SpeakaZoo till en iphone eller ipad och tala med djuren. Den appen har samma röstigenkänning som Hello Barbie.

speakazoo
I Speakazoo är du en djurvårdare som talar med djuren. Den här björnen har svårt att somna och vill ha hjälp. Jag föreslår räkna får men det vill hon inte, då blir hon bara hungrig säger hon.

 

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Göteborgs-Posten 29 december 2015.