Prylen som är räddaren i nöden

tile

De har räddat mig så många gånger. När jag tappat plånboken i trädgården hemma. När jag trodde att jag tappat bilnyckeln fast den låg i en ficka jag aldrig brukar stoppa den i. När jag ställt ifrån mig väskan på kaféet.

När jag beställde mina Tile från USA för ett år sen var jag tveksam till om de skulle vara värda pengarna. Även om priset i dollar inte är så högt från början blir det en del när moms och frakt kommer till. Och det stod klart redan från början att de bara skulle räcka ett år. Batteriet går inte att byta, när det är slut måste hela prylen bytas ut.

Nu har det gått ett år och appen började varna för att batteriet var på väg att ta slut. Trots kostnaden för att förnya dem, 660 kronor för fyra stycken inklusive frakt och moms, beställde jag nya. Jag har haft verkligt stor nytta av dem.

Tile är en liten bricka som kan användas som nyckelring eller stoppas i en plånbok, ficka eller väska. Du måste ha en Tile för varje pryl du vill ha koll på.

En Tile har inte gps. Den kan inte tala om exakt var min nyckel eller plånbok befinner sig om jag glömt dem någon annanstans. Men den kan tala om var mobilen senast hade kontakt med den, och det är ofta gott nog.

När jag står i affären och inte hittar plånboken kan jag se i Tiles app att jag senast hade kontakt med den hemma i trädgården. Jag behöver inte leta igenom bilen. Jag behöver inte ringa till macken där jag vet att jag hade uppe plånboken för att betala. Jag behöver inte sätta igång och spärra kort. Jag kan lugnt köra hem och plocka upp plånboken där den ligger, tappad i trädgården precis som appen sa. Om jag inte ser den kan jag få den att spela en melodi.

När jag tror att jag tappat bilnyckeln i skogen kan jag sätta på appen, få nyckelns Tile att spela och inse att jag har den på mig, minsann, där ligger den, i fickan på byxbenet.

Och alla de gånger jag är försenad till något tåg eller så och uppe i total stress  och funderar på om jag har nyckel och plånbok med mig – då kan jag låta bli att rota igenom väskan. Jag kollar i appen att alla prylarna är med.

Tile har fungerat som utlovat hela året. Nu har jag köpt fyra nya Tile och ännu ett års sinnesfrid när det gäller nycklar, plånbok, väska, jacka – och nu också mobil. I den senaste versionen kan jag trycka två gånger på en Tile och då få mobilen att spela en melodi. Jag kan alltså snabbt hitta min förlagda (eller stulna) mobil som finns i närheten även utan att ha en annan mobil eller dator tillhands.

I närheten betyder tio, tjugo, i bästa fall trettio meter. Alltså det avstånd som bluetooth funkar på. Är avståndet längre kan jag inte ”ringa” mobilen från en Tile eller få en Tile att låta från appen, men jag kan se på en karta var mobilen och prylen hade kontakt senast.

Det finns en större tanke bakom Tile, att om många har appen kan vi hjälpa varandra att hitta borttappade prylar. Det är för få i Sverige som har Tile för att det ska funka, men det är en bra idé. Kanske blir det standard för bluetoothprylar i framtiden, över app- och plattformsgränser.

Jag har även fått anledning att testa Tiles support, när det strulade i samband med att jag bytte mobil. Jag fick snabb och bra hjälp.

Jag gillar alltså Tile, men är medveten om att det blir onödigt dyrt att köpa brickor från USA. Det är dumt att batteriet inte går att byta. Samtidigt gör det att brickan kan vara tunnare och snyggare.

tileapp
Så här använder jag mina fyra Tiles. En i plånboken. En som nyckelring på bilnyckeln. En i kamerafodralet. En sitter fast inne i en ficka på favoritjackan som ser oansenlig ut men som är ett dyrt plagg i ekologiskt bomull jag inte vill slarva bort. Alla prylar är hemma nu. Med mobilen kan jag ringa brickorna. Med brickorna kan jag ringa mobilen.

 

Här är några andra prylar som fungerar på liknande sätt som Tile och som säljs i Sverige. De har utbytbart batteri, vilket är bra, men gör dem lite klumpigare än Tile. Batteriet på dessa brukar räcka ett halvår:

Jag har testat Gigaset G-tag (finns t ex på Elgiganten). Den spelade inte ljud, men man kan få ett larm i mobilen om man gått för långt från nycklar/plånbok.

Prylar som jag inte testat:

Kensington Proximo Key finder säljs av Kjell & Co.

Elgato Smart Key säljs av Macforum.

Droples är en motsvarighet till Tile som säljs via en webbsajt.