5 tips för Appleklockan

AppleWatch
Apple Watch – ett dyrt men roligt tillbehör till iphone. Bild: APPLE

 

Fick du en Apple Watch i julklapp? Den kan mer än att visa tiden och ge dig meddelanden från Facebook. Här är fem tips på grejer att testa.

1. Prata med Siri. Håll inne kronan, den runda knappen. Du ser texten ”Vad kan jag hjälpa till med?” och en vit linje. Prata när du ser linjen. Du kan till exempel be henne skicka ett meddelande till en kontakt. Kommer du inte på något annat kan du fråga vad det är för väder.

2. Ta pulsen. Håll inne kronan och säg ”Ta pulsen” till Siri. Om du inte vill prata, svep med fingret underifrån över skärmen så du får fram överblickar.  Svep sen åt sidan tills pulsmätaren syns och tryck på hjärtat. Vill du kolla i mobilen vad du haft för puls vid tidigare mätningar, öppna appen Hälsa och välj Vitalparametrar och sedan Puls.

3. Ta en bild av skärmen. Vill du spara det du ser på klockans skärm som en bild? Håll inne den avlånga knappen och tryck sen snabbt på kronan (den runda knappen). Släpp direkt. Det blir ett kameraljud och ett vitt blink när bilden tas. Bilden dyker sen upp i Bilder på din iphone.

4. Prata i telefon. Du kan svara i klockan när det ringer. Praktiskt i bilen. Vill du ringa upp från klockan, tryck och släpp på den avlånga knappen. Då får du upp dina favoritkontakter och kan välja att ringa upp. Du kan också hålla inne kronan och be Siri ringa upp någon av favoriterna. Om du inte ställer in något annat blir det samma kontakter som du markerat som favoriter i din iphone.

5. Styr iphonekameran. Du kan använda klockan som fjärrutlösare till mobilens kamera. Perfekt för bilder där du själv ska vara med och för bilder som ska tas i konstiga lägen. Rigga mobilen med stativ eller annat stöd. Be Siri öppna kameran, eller tryck snabbt på kronan så du ser alla appar. Tryck på kameraikonen. Nu startas iphonekameran om den inte redan är öppen. Du ser det som visas i kamerasökaren på klockans skärm. Du kan ta en bild med den avlånga knappen. Det finns också två knappar på klockskärmen. Den ena tar bilden direkt. Den andra har tidsfördröjning så du hinner ta ned handen med klockan innan bilden tas.

 

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Göteborgs-Posten 2016-01-05