Hitta hunden snabbt

tractive

Med en spårsändare i halsbandet kan du se i mobilen var hunden är, även om den gömt sig eller sprungit långt iväg. Det är inte gratis, men du slipper panik och oro och hittar hunden snabbare om den sticker ifrån dig.

Vi läser om bortsprungna hundar på Facebook och lider med hundägarna. Ofta kommer hundarna tillrätta, men ju längre tiden går desto mindre blir chansen att den hittas välbehållen.

För något år sen deltog jag i skallgång efter en bortsprungen hund. Den kom tillrätta, men efter det köpte jag en gps-sändare till min hund.

Batteriet håller lite sämre nu än när jag köpte den, jag behöver ladda den några gånger i veckan nu, men den gör fortfarande sitt jobb.

Hunden har inte rymt under den här tiden, men de gånger den försvinner utom synhåll i skogen kan jag gå vidare i lugn och ro, istället för att börja ropa i panik. Jag ser i mobilen att hunden inte är långt borta.

Spårsändaren jag köpte heter Tractive GPS pet tracker. Det finns andra modeller som också fungerar bra. Den här kostar cirka tusen kronor i inköp (uppdatering: nu 2018 har priset sjunkit till under 500 kr) och har ett inbyggt sim-kort som inte går att byta själv. Jag betalar en månadskostnad på strax under femtio kronor för datatrafiken. Om jag inte vill använda den hela tiden är det lätt att pausa betalningen och sen sätta på den. Jag kan använda den i olika länder i Europa.

Har jag otur kan förstås hunden springa bort när jag inte har sändaren på halsbandet. Och springer hunden ut i vägen kan den bli påkörd även om jag ser var den är. Så det är ingen garanti mot olyckor. Men chansen att snabbt få tag i hunden ökar om jag ser var den är. Hundar som är på rymmen länge blir förvildade och skygga och kanske inte kommer fram även om de hör ägaren ropa.

Tractive är vattentät och sätts fast i halsbandet med en klämma. Den har aldrig trillat av under den tid jag haft den. Den innehåller simkort för att kunna skicka och ta emot information via internet. Den innehåller en gps-mottagare så att den kan avgöra sin position.

Med den tillhörande mobilappen kan jag välja att sätta på ett live-spårningsläge så att jag ser i realtid hur hunden rör sig. Det tar mer på batteriet, så normalläget är att jag ser var hunden var för en stund sen. Det går att ställa in ett geostaket, så att jag får en notis i mobilen om hunden lämnar eller kommer in i ett förutbestämt område. Jag har inte hunden lös utan uppsikt så jag har inte använt det, men för den som har en rasthage på tomten är det värdefullt.

Liveläget använder jag om hunden sticker på promenaden. Jag ser om hunden är på väg ifrån mig, eller om den vänt och är på väg tillbaka.

tractiveapp

Jag kan också se var hunden varit de senaste 24 timmarna. Och om det är mörkt kan jag ha nytta av att det går att få spårsändaren att lysa. Tractive laddas med en speciell laddare som sätts utanpå med en klämma och har vanlig usb-kontakt i andra änden. Tractive säljs på nätet, på tractive.com

Det finns flera andra spårsändare. När du väljer så kolla batteritiden. Måste prylen laddas varje dag är den inte lika användbar om hunden rymmer och du inte omedelbart får tag i den. Den bör vara tålig mot vatten och smuts. Och inte vara för tung eller sticka ut för mycket.

Prylar som kontaktar mobilen via bluetooth är billigare, men passar inte för att ha koll på husdjur, även om de ibland marknadsförs så. Bluetooth har bara en räckvidd på cirka 25 meter.

Jag har fått en del frågor om Tractive passar för katter. Och jo, det kan nog fungera med en stor katt. De flesta katter jag känner skulle dock inte gilla att ha en pryl fastsatt i halsbandet utan skulle hitta ett sätt att ta av halsbandet.