Gammal bildskatt fri att använda

From The New York Public Library
Några av fynden jag gjorde i biblioteket.

 

Letar du efter illustrationer till blogg, inbjudningskort eller något annat? Spana då in biblioteket i New York. De har scannat och lagt ut en stor mängd bilder från sina samlingar och många av dem är fria att använda.

Du hittar samlingarna på The New York Public Library Digital Collections.

Du kan antingen bläddra runt eller söka på ord om du är ute efter något speciellt. Det krävs inga specialprogram, ingen registrering, inget lånekort. Står det att bilden är fri att använda kan du göra det.  Biblioteket vill gärna att du anger källan och länkar till dem, men det är inget krav. Det finns färdiga texter med länkar att kopiera till bilderna.

Du kan redan när du söker ange att du bara vill se bilder som är fria att använda.

Många av dem går att ladda ned i högupplöst format.

Jag har suttit hela förmiddagen och kollat på foton och teckningar. Att kunna kolla på bibliotekets samlingar i New York fast jag sitter i Sverige är bara det en fantastisk möjlighet. Att dessutom få ta bilder jag gillar och använda dem är en väldigt bra service.

Där finns inte bara vackra eller kul illustrationer, utan också många dokumentära foton. Jag sökte på hundar och hittade mycket spännande.

draghundar
Den här hittade jag när jag sökte på ”working dogs”. Klicka på bilden för att komma till dess sida i biblioteket.

 

(Lagarna om upphovsrätt skiljer sig lite i Europa och USA. Har du för avsikt att använda bilderna kommersiellt, för att tjäna pengar på dem, är det bäst att kolla med en jurist först vad som gäller här.)