Podd på två minuter

anchor

Som en podcast, fast bara två minuter lång. Och mer social, alla kan vara med i sändningen. Nya tjänsten Anchor är som ett Twitter för poddradio.

Just när man trodde att allt var provat och att alla nya sociala tjänster bara var varianter av de gamla kommer Anchor med något som känns både fräscht och roligt.

Tjänsten har än så länge mest engelsktalande användare, det finns bara några få inslag på svenska. De flesta svenskar som hittat dit pratar engelska för att bli förstådda av fler. Blir tjänsten populär i Sverige kommer det att bli mer meningsfullt att prata svenska

Anchor är en tjänst för mobilen, som ännu bara finns för iphone. Du laddar ned appen Anchor – Radio by the people och skapar ett konto. Du kan använda ditt Twitterkonto för att logga in om du vill. I starten får du guidning till hur appen används och får tala in ditt första meddelande. Det görs som när du pratar i telefonen, med mobilen mot örat. Du får chans att göra om det tills du blir nöjd.

Sen kan du spela in flera minipoddar. Räcker inte två minuter kan du göra flera efter varandra. De som lyssnar kan svara – också de med ljud som de spelar in på sin mobil. Det blir ett samtal med korta inspelningar.

Det går att lägga in en text som ger en vink om vad inslaget handlar om. Och det går att lägga in länkar.

Anchor är enkelt. Och ännu i det inledningsskede när folk håller på att testa och prova olika sätt att använda tjänsten. Någon sjunger. En annan visar en Instagrambild av en bläckfläck och ger sen en analys av folks personligheter beroende på vad de såg i bilden.

Många ställer frågor och ber om svar. Det är både frågor för att få igång folk, typ Vilka är dina två bästa egenskaper? eller Älskar du eller hatar hundar?, och frågor om något folk vill ha hjälp med eller diskutera.

Du kan välja ämnen eller söka på personer och hashtaggar eller bara kolla runt. Vill du inte lyssna färdigt bara sveper du med fingret för att spela nästa inslag. Vill du svara på ett inslag trycker du på Reply och pratar in ditt meddelande.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 5 april 2016.