Farväl till hörlurshålet

iphone7-airpods
Det viktigaste med Iphone 7 är inte någon ny finess utan hålet som saknas.

Apple gör det igen, tvingar oss att använda ny teknik genom att helt enkelt ta bort den gamla. 1998 lanserade Apple en hemdator utan diskettfack. Några år senare tog de bort cd-spelaren från sina datorer. Allt skulle hämtas från molnet.
Nu är det hörlursuttaget som försvinner. De lurar som följer med nya Iphone ska anslutas i samma uttag som laddaren.

De som har fina hörlurar eller andra tillbehör som ska anslutas på gammaldags vis, behöver inte kasta dem. Det kommer att följa med en adapter.
Men Apples plan är nog att vi istället ska investera i deras nya trådlösa lurar, de lanserar flera olika modeller.

Är det bra eller dåligt att uttaget försvinner? Det spelar ingen roll. Den sladdlösa tekniken finns, den är tillräckligt bra, det var bara en tidsfråga. Apple har bestämt att tiden är inne nu och då händer det.

Vi kanske hatar att krångla med trådlösa lurar nu, men om några år kommer hörlurar med sladd att kännas lika passé som disketter.

Det bästa med nya Iphonemodellerna är att kameran förbättras. Allra bäst är de dubbla linserna i dyraste modellen, Iphone 7 Plus. De ger möjlighet att zooma utan kvalitetsförsämring och de gör det möjligt att ta porträtt med bokeh, den snygga oskärpan som brukar vara ett tecken på att fotot är taget med en riktig kamera, inte en telefon.

Apple är inte först med detta, men många kommer att få glädje av det. När det gäller foto är Apple ledande, inte i teknisk prestanda men i antal fotografer och bilder som delas på nätet.

Folk som gillar att fotografera väljer gärna Iphone som mobil trots att det finns andra märken med möjlighet att ta större bilder och fler kamerainställningar.
Jag tror förklaringen är att vi vill ha det enkelt. En mobil med färre valmöjligheter och inställningar är lättare att använda. Den bästa bilden är den som blir tagen.

Möjligheten att ställa in skärpedjup finns redan på några Androidmobiler. Om Apple lyckas göra det mer intuitivt att med fingret reglera var skärpan ska ligga kan det vara en sak som får många att välja Iphone före en billigare Android.

Inte för att jag hört någon säga ”Nu vill jag verkligen ta mobilfoton med kort skärpedjup”. Men när vi ser snygga bilder delas på Facebook och Instagram vill vi gärna kunna ta lika fina. Vi frågar: Vilken mobil har du, vilken app använder du? Svaret är ofta Iphone.

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 8 september 2016