Glasmobil med dubbla kameror

honor8_blue_back
BAKSIDAN. Den är av glas, har smart fingeravtryckssensor med snabbkommandon och dubbla kameralinser. Förutom blått finns Honor 8 i vitt och svart.

Det här är en elegant mobil med baksida av glas. Det är också en kamera som kan ta snygga porträtt med oskarp bakgrund.

Huawei släppte en dyrare mobil med lins från Leica tidigare i år, P9. Honor 8 kostar mindre, och det står inte Leica på den, men kameran har samma finesser. Det finns två linser till huvudkameran på baksidan och ett proffsfotoläge med manuella inställningar av tid, exponering, vitbalans, fokus och annat. Skärpedjupet går inte att ändra där utan bara i det normala kameraläget, om du trycker på en bländarsymbol. Porträtt och närbilder kan bli mycket snyggare om bakgrunden är suddig. Finessen finns inte på selfiekameran på framsidan, men tack vare den spegelblanka baksidan går det  bra att ta självporträtt med kameran på baksidan också.

Om du använt bländarsymbolen kan du ändra var skärpan ska ligga efteråt, när bilden är tagen, också.

Honor 8 har Android 9, Marshmallow, som system. I Huaweis gränssnitt ligger alla appar på hemskärmarna, som på en Iphone. Det finns ingen speciell appavdelning. Jag gillar att det är enkelt, men den som laddar ned många appar kanske tycker det blir rörigt.

Inloggningen på Honor 8 görs med fingeravtryckssensor på baksidan. Det är naturligt att sätta pekfingret där när du håller mobilen och inloggningen fungerar mycket bra. Sensorn är också en smart knapp som kan utföra olika uppgifter när du trycker på den.  Du kan tända ficklampan, ta en skärmbild, starta en Googlesökning eller öppna en app.

Jag gillar Honor 8, fast det känns lite ömtåligt med både framsidan och baksida av glas. Den har 32 GB inbyggt minne. Behöver du mer kommer det snart en premiummodell med 64 GB som har plats för två simkort.

Huawei hann före Apple med dubbla kameror. Och mobilen har alltså redan den funktion, att få oskarp bakgrund på porträtt, som Apple ännu inte hade hunnit få med till lanseringen av Iphone 7 plus utan ska leverera som en uppdatering.

Selfie tagen med de dubbla kamerorna på baksidan för att få snygg bokeh.
Selfie tagen med de dubbla kamerorna på baksidan för att få snygg bokeh.

 

TEST: Honor 8
Tillverkare: Huawei
Pris: 4 490 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★ ☆

Den här artikeln publicerades också i Göteborgs-Posten 6 september 2016.