Gör egna läxförhör

tinycards

Att läsa läxan kan vara tråkigt. Men det kan också vara ett roligt spel. Tinycards är en ny iphoneapp där du gör egna läxförhör snabbt och lätt.

De kallas flashcards, kort där frågan finns på ena sidan och svaret på den andra. Perfekt för glosförhör och annan inlärning där det finns ett svar som är rätt. Det finns många sajter och appar för flashcards, där du kan svara på färdiga frågor eller göra egna.

Nu har det kommit en ny app för iphone, Tinycards, som är enklare att använda än någon annan jag sett, och jag har testat en del.

Tinycards är gjord av samma gäng som gjort Duolingo, en sajt och app där du lär dig främmande språk. Duolingo finns också för Android och Windows phone, så det är troligt att även Tinycards kommer till flera plattformar.

Språket i Tinycards är engelska, men om du gör en egen kortlek med frågor och svar på svenska så fungerar det utmärkt. Du kan välja att få både frågor och svar upplästa på svenska.

Det finns många färdiga kortlekar att välja på, med allt från geografi och matte till kunskapstest om karaktärerna i Simpsons eller alla Pokémonfigurer. I en Tinycardslek kan du lära dig kinesiska.

För att göra en egen lek krävs att du registrerar dig, men registreringen kostar inget. Du kan välja om dina kort ska vara privata eller kunna användas av andra. Du kan skicka länken till din kortlek till kompisar.

Det som gör Tinycards så bra är att du lär dig hur det fungerar medan du gör det, du behöver inte läsa någon manual eller gå igenom krångliga menyer. Ändå går det att göra snygga läxförhör. Du kan lägga in stillbilder från ditt kameraalbum eller från en webbsökning och skriva in texter.  Svaret ska helst vara kort för att kunna skrivas in, men det går att lägga till fakta som syns men inte krävs för rätt svar.

När du tränar på läxan håller appen koll på om du svarar rätt eller fel. Du kan också välja själv vilka kort du behöver mer träning på.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 23 augusti 2016