Ny musik till dina klipp

musikappar
På ipadappen skapar du själv med färdiga ljud. Till höger iphoneappen. Du känner igen musiken, den påminner om kända låtar från förr.

 

Är du trött på musiken som följer med Imovie? Eller brukar du få dina filmklipp borttagna för att musiken är upphovsrättsskyddad? Karl Malbert är räddaren i nöden.

Det är kul att ha musik till filmer, även om det bara bara är ett klipp med den gulliga kattungen som skuttar på gräset. Men lägger du in en låt från en riktig artist riskerar din film att snabbt bli bortplockad. Och musiken som följer med filmappar som Imovie känns tjatig när du använt den några gånger.

Det finns fri musik på nätet, men ofta är det svårt och krångligt att få in musikfilerna i mobilen där du gör filmen.

Här kommer Karl Malbert in. Han har gjort appar med ljud som du kan använda fritt. Hans tidigare appar heter Musikmattan och Paint music. Nu har han släppt två till, Malberts melodier och Paint Vintage Music. Malberts melodier är för Iphone. I den finns hundratals musiksnuttar som passar i bakgrunden på filmklipp. Du kan filtrera på genre, stämningsläge och kategorierna jingel, loop och låt. När du hittat musik som passar trycker du på dela-symbolen och kan kopiera musiken till en annan app, till exempel Imovie.

Det kostar inget så länge din film inte används kommersiellt. Du behöver inte skriva vem som gjort musiken eller registrera dig någonstans.

I ipad-appen Paint vintage music komponerar du själv musik med hjälp av olika instrumentljud som är paketerade så att du till exempel kan göra 70-talsdisco eller 30-talsjazz. Även här kan du exportera till andra appar och dela på andra sätt.
Om du gör filmen med androidmobil eller dator kan du hämta ljuden från www.malbertsmelodier.se där det också finns paket med ljud på olika teman. Ljuden gjordes ursprungligen för en sajt som användes av av elever på svenska skolor. Den sajten är nedlagd, men ljuden finns kvar för både elever och andra att använda. Och även i appform, alltså.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 16 augusti 2016.