Mobitex fyller trettio

Tony Hagström, dåvarande generaldirektör för Televerket, och två polismän visar upp ett specialtangentbord för Mobitex. Bilden är tagen i Göteborg. Polisen bytte senare system till Rakel. Tony Hagström fyller 80 i november. Bild: HANS NOHLBERG

 

Det började som ett larmsystem, blev berömt när det användes av Blackberry och är fortfarande i bruk i metron i Paris. På lördag firar Mobitex trettioårsjubileum.

Mobitex var en av föregångarna till dagens mobilnät. Det skapades av Televerkets radiokontor i Göteborg och har fortfarande sin bas här.

Tanken var att få ett stabilt och säkert nätverk för larm och kommunikation. Tidigare larmsystem var envägs. Det gick att skicka ett larm men inte att svara på det.

Först provkördes Mobitex under flera år. I Skandiahamnen i Göteborg skickades information till och från kranar och containertruckar till en central IBM-maskin som hade koll på lastning och lossning av fartygen.

Mobitex kommersiella start var i oktober 1986. Releasepartyt var på Liseberg, där även jubileumsfesten för inbjudna gäster äger rum.

Ett av kraven på Mobitex var att det skulle vara robust i krislägen. Och det har det varit.

Efter terrorattacken i New York 11 september 2001 slutade mobilnäten att fungera. Enda sättet för räddningspersonalen att kommunicera med varandra var via Blackberry (en liten mobil enhet för att skriva text som var mycket populär i USA medan vi i Sverige skrev sms på Nokia- och Sony Ericssonmobiler). Mobitexnät användes även för trådlösa kortterminaler som lät servitören ta betalt vid borden.

Mobitex har också visat sig stå pall för flera svåra stormar. Under stormen Gudrun 2005 användes det för kommunikation under reparationsarbetet.

De flesta Mobitexanvändarna har idag gått över till modernare system.

Men det är inte dags för gravöl än. Mobitex används fortfarande på flera håll i världen, till exempel i fransk kollektivtrafik och i ett svenskt system för vägunderhåll.

 

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 11 oktober 2016

1 Comment

  1. Hannele L

    intressant!

Comments are closed.