Tre saker ni måste sluta med på Facebook

Jag gillar inte uppföranderegler för sociala medier. Jag tycker folk ska få lägga ut vad de vill så länge det inte skadar någon annan. Men tre saker som allt fler gör är så fullständigt meningslösa att ni bara måste sluta.

Jag blir inte ett dugg trött när någon lägger ut bilder på sin middag. Jag tycker det är helt okej att publicera bilder på sina gulliga barn. När jag får en inbjudan till Farmville blir jag inte irriterad. Jag förstår att du som bjöd in inte visste att du gjorde det, eller kanske visste du men var tvungen för annars skulle din melonskörd bli förstörd. Det är okej.

Och du som triumferande delar ”bara två procent av mänskligheten kan se det dolda budskapet” är också förlåten. Jag vet att alla människor som har någon liten syn i behåll kan se det, men du blev glad och delade, det är mänskligt.

Du som blev en tiger på ”vilket djur är du-testet” behöver inte heller känna dig träffad. Kanske har du gett min profil till nåt spamföretag, men jag får så mycket spam ändå. Och det är klart det är kul att vara en tiger.

Nej, det är inte er jag menar.

Det är ni som skriver tre fullständigt meningslösa saker i olika facebookgrupper:

”Följer”

”Bild för uppmärksamhet”

”Om det inte passar får admin ta bort”

Först: Följer. Alla andra har för länge sen upptäckt att det går att få aviseringar när någon svarar på ett inlägg utan att själv kommentera. Tryck på den lilla pilen vid inlägget. Där finns olika alternativ. Ett av dem är ”Slå på aviseringar för det här inlägget.” Välj det så får du aviseringar utan att någon annan behöver få reda på att du följer. För hur kul är det för dem som följer om det plingar till i mobilen gång på gång och det enda som hänt är att någon skrivit ”Följer”?

Sen: Bild för uppmärksamhet. Du tror att inlägget du skrivit blir mera läst om du lägger in en bild. Men du har ingen bild på det som inlägget handlar om så du tar en bild som bara har litegrann med saken att göra. Det är möjligt att du har rätt, att bilden lockar. Men om bilden är så bra att den drar blicken till sig, och sen inte har med innehållet i texten att göra, då blir jag som läsare enbart irriterad av att få detta påpekat. Först har jag blivit lurad att läsa något jag inte är intresserad av, sen har jag läst även denna helt meningslösa mening: Bild för uppmärksamhet.

Om du nu har varit så himla listig att du har lagt in en bild för att lura folk att läsa, kan du inte va så listig så du försöker knyta ihop bilden med innehållet? Typ: ”Mopsen Nisse har aldrig haft rävskabb.” Eller ”Kniven behöver inte se ut som den på bilden.”

Till sist: Om det inte passar får admin ta bort. Alltså. Du är med i en grupp. Gruppen har regler. I dem står det vad gruppen är till för och vad du förväntas lägga ut här. Läs de reglerna. Om du är osäker på om det du tänker lägga ut passar i gruppen kan du antingen skicka ett meddelande till gruppens administratör och fråga, eller lägga ut det du tänkte och se vad som händer.

För att admin får ta bort, ja det får admin alltid. Det är liksom admins uppgift. Det spelar inte någon roll vad du skriver om saken. En administratör i en grupp får ta bort vad hen vill. Men om du inser redan på förhand att det inte passar i gruppen, gör då alla en tjänst och låt bli att lägga ut det.

Tack.

,
En kommentar till “Tre saker ni måste sluta med på Facebook”

Kommentarer är stängda.