Du får ingen fin tv – bara tandborstar

Annonsen på Facebook ser ut som om den leder till en konsumentartikel på Aftonbladet. När du läst där tror du att du kan få köpa en tv för en femma.

Men om du fyller i dina uppgifter har du istället tecknat en prenumeration på tandborstar och kommer att få betala 399 kronor i månaden.

Facebook sprider inte bara falska nyheter utan också falska annonser. Den här typen av annonser där någon missbrukar andra företags varumärken för att verka seriösa har funnits länge nu. Facebook verkar inte ett dugg intresserade av att få bort dem. Då hade det rimligtvis funnits ett alternativ att anmäla dem.

Men klickar jag på pilen till höger i Facebookannonsen finns inte anmäla som alternativ. Det enda jag kan göra är att dölja den för mig själv.

Hade jag jobbat på Aftonbladet, Sony eller Elgiganten som alla tre används i bluffannonsen hade jag blivit ursinnig och skickat advokater på Facebook.

Nu gör jag inte det men det stör mig såpass att jag skriver om det. Jag förstår att inte Facebook kan granska varje enskild annons, lika lite som de kan granska varje enskilt inlägg folk lägger upp. Men hur svårt kan det vara att sätta dit en möjlighet att anmäla, och sen ta anmälningar på allvar? Och ha hårdare id-krav på dem som beställer annonser.

”Men alla fattar väl att det är bluff?” säger ni kanske. Nej alla gör inte det. Då hade den här typen av bedrägerier inte fortsatt.

1 Comment

  1. Dag Brück

    Talesättet ”är du inte kunden så är du varan” blir allt mer sant på Facebbok. Man kan bli anmäla vänner men inte annonsörer.

Comments are closed.