Är du hackad? Kolla med SVT:s nya tjänst

dold1

Även om du varit noga med att skydda ditt lösenord kanske det ligger ute på nätet. Nu har SVT gjort en tjänst där du kan kolla om dina inloggningsuppgifter läckt ut.

Det händer ganska ofta att olika nättjänster blir hackade. Någon hittar ett säkerhetshål och lyckas komma åt användarnas inloggningsuppgifter. Många stulna uppgifter läggs sedan ut på nätet i klartext.

SVT:s granskande program Dold har gjort en sajt där du kan kolla om dina inloggningsuppgifter finns bland dessa. Du skriver in din e-postadress, den du använder som inloggning på olika nättjänster, och trycker på en knapp. Om din adress finns med bland de hackade får du ett mejl där det står vilka tjänster det är som läckt dina uppgifter.

dold3

Finns ditt lösenord ute? Ingen panik. Kanske har du redan bytt lösenord efter läckan på uppmaning av den aktuella tjänsten? Annars gör du det nu. Och har du använt samma lösenord på andra tjänster måste du byta där också. För det är så hackarna gör – testar din epost och ditt lösenord på olika sajter och tjänster och ser om de kommer in.

Du är i så fall inte ensam. Bland alla hackade konton finns journalister från samtliga stora medier, riksdagsledamöter, personal på hovet, studenter, FRA, poliser och personal på Dramaten, skriver SVT i sitt pressmeddelande om tjänsten. Totalt hittade SVT 280 konton som hackats där mejladressen @riksdagen.se använts.

Detta behöver inte betyda att du eller riksdagsledamöterna slarvat med säkerheten, bara att ni använt tjänster på nätet som blivit hackade. En del av hacken har skett för länge sen, andra mer nyligen.

Ett sätt att skydda sig är att aldrig använda samma lösenord på flera ställen.

Tycker du det är jobbigt att hålla reda på lösenorden kan du använda en app som gör det åt dig.

Många sajter erbjuder extra säkerhet, som att du måste verifiera med en kod du får till din mobil om du loggar in från en ny dator.

Lösenordet till e-postkontot är speciellt viktigt att skydda – det är ju oftast till e-posten länken för att återställa ett lösenord skickas. En del tror att de måste stänga ned e-postkontot som använts som inloggning på de hackade tjänsterna. Men det är dumt att göra. E-postadressen är din möjlighet att återta kontrollen över ett hackat konto. Använd ett unikt lösenord och tvåstegsverifiering om det finns.

Mer om hur du gör för att skydda dig kan du läsa på den nya SVT-sajten Har vi ditt lösenord? (som har adressen dold.svt.se)

dold2

Även om SVT inte hittat dina uppgifter på nätet är det viktigt att inte ha samma lösenord på olika ställen. För även om du håller lösenordet hemligt kan tjänsten du använder bli hackad.

Fanns jag med i SVT:s databas? Ja, och det kom inte som en överraskning. Jag har konton på Dropbox och Tumblr, två av de tjänster som blivit hackade nyligen. Båda tvingade användarna att byta lösenord. Jag bytte de gamla jag kunde utantill till nya superkrångliga som jag måste ha en app som hjälp att hålla reda på. Nu gäller det bara att inte lösenordet till lösenordsappen kommer ut …

 

PS: Nu har SVT stängt tjänsten, för att de inte hinner hålla den uppdaterad. Du som vill kolla om ditt lösenord finns ute kan kolla på haveibeenpwned.com istället.

 

 

3 thoughts on “Är du hackad? Kolla med SVT:s nya tjänst

 1. Anders

  Vilken smart tjänst, tack för tipset!

 2. Sara

  Är min email adress hackad

  1. Eva Wieselgren

   Surfa till https://dold.svt.se så kan du själv kolla där

Comments are closed.