Julklappstips: Teknik att leka med

Teknikleksaker
TILL ÖNSKELISTAN. Överst Makeblock Mbot och BBC Micro:bit. Underst Makey Makey, Edison och Mindstorms EV3.

 

Teknikprylar är kul. Allra roligast är teknikprylar som går att programmera. Här är tips till er som börjat fundera på julklapparna.

MAKEY MAKEY. Bygg ditt eget banan-piano. Eller styr datorn med modellera, eller något annat. Makey Makey är en byggsats där du gör tangentbord till datorn av nästan vad som helst. Kanske har du lekt med det på Teknoteket på Universeum. Nu kan du önska dig ett eget. Makey makey kostar 599 kronor på coolstuff.se

ROBOT MAKEBLOCK MBOT. Batteridriven robot som du kan programmera från datorn och sen styra med bluetooth från mobil eller platta. Programmet Mblock som du kodar i bygger på Scratch, olika pusselbitar med kod som du kombinerar på olika sätt. Den här kostar 699 kronor på Clas Ohlson, som också har andra, dyrare modeller.

EDISON. En programmerbar robot som är framtagen för skolbruk. Det finns lärarhandledning med olika lektioner på svenska, den är lätt att komma igång med. Dessutom är den kompatibel med tekniklego och går också att bygga på med vanliga legoklossar. Du kan alltså ha den som motor i ett legobygge. En Edison går att köpa hos codekid.se

BBC MICRO:BIT. En mycket liten dator som du kan programmera. Du kan spela spel eller musik på den eller använda den till något annat. Den här delas ut till brittiska skolbarn i sjuan. Kostar 168 kronor på www.hos.se där du också kan köpa en batterihållare till den. BBC Micro:bit innehåller bland annat kompass, accelerometer och bluetoothantenn. Det finns instruktioner och hjälp på engelska på www.microbit.org.

LEGO MINDSTORMS EV3. En stor låda med legobitar och teknik som går att bygga många olika robotar av. Du programmerar roboten med ett program i datorn eller en app i surfplattan. Från 10 år. 3 390 kronor på Webhallen.

Priserna kan ha ändrats. Om ingen i familjen är naturbegåvning på teknik så var inställda på att hjälpas åt och leka tillsammans.

 

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 22 november 2016.