Bästa mobilen just nu

Iphone 7
Favoritpryl, nu i alla väder. BILD: EVA WIESELGREN

 

Ett stycke glas och metall i min hand. Inuti finns en liten dator, ett batteri, antenner och sensorer. Det är bara ett föremål. Men ett föremål jag skulle ha svårt att klara mig utan.

Sett till beståndsdelarna är den ena mobilen den andra lik. Komponenterna kan vara bättre eller sämre, priset varierar därefter, men oavsett märke kan dagens smarta mobiler göra ungefär samma saker.

Jag har testat Iphone 7 sen den kom i september. Jag ville testa länge för att problemen skulle hinna visa sig, för att inte bara bländas av att den var snabbare och hade bättre kamera än förra modellen.

Jag har parallellt testat några mycket bra androidmobiler. Jag har också testat den större Iphone 7 plus, den med dubbla objektiv. Iphone 7 är inte den mobil som har bäst teknisk prestanda. Det finns andra med fler megapixlar eller längre batteritid eller fler hål att ansluta tillbehör till.

Ändå är det den här jag skulle välja om jag bara fick ha en enda teknikpryl. Det är Iphone 7 jag tycker är bäst av alla bra mobiler.

Frånvaron av gammaldags hörlursuttag har inte vållat mig bekymmer. Jag inser att den som vill lyssna och ladda samtidigt, till exempel på längre tågresor, måste investera i trådlösa lurar eller skaffa en adapter.

Att hemknappen numera bara simulerar nedtryckning är inget jag tänker på. Det fungerar i praktiken på samma sätt som förut.

Iphone 7 är vattentålig. Det är förstås bra. Jag kan ta fram mobilen i regn utan att vara orolig för att den ska bli fuktskadad.

Den har längre batteritid än förra årets modell och bättre högtalarljud, med stereo. Det är skillnader jag märker. Att skärmen har stöd för fler färger är inget jag tänker på.

Att jag föredrar iphone framför android beror både på designen av hårdvaran och på systemet, som fortfarande är lite mer användarvänligt. Den androidmobil som skulle kunna konkurrera, Googles Pixel, säljs ännu inte i Sverige.

TEST: Iphone 7

Pris: 7 495 kronor med 32 GB

Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

 

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 29 november 2016.