Bättre troll-kontroll på Instagram

Nu blir det lättare att få bukt med nättroll och andra obehagliga följare på Instagram.

Är du rädd för att få konstiga och skrämmande kommentarer under känsliga foton? Har du en släppt in en obehaglig typ till ditt privata konto av misstag?

Nu gör Instagram det lättare för användarna att bli av med troll och kommentarer som bara är ute efter att sabba.

Mindre hat och mer kärlek. Det är målet för de förändringar Instagram genomför närmaste dagarna.

Det ska bli möjligt att stänga av kommentarer helt för enstaka inlägg. Innan du lägger ut en bild du anar kommer att dra till sig hatiska eller okänsliga kommentarer kommer du att kunna ställa in att det inte ska gå att kommentera.

Ångrar du dig sen går det att slå på kommentarer.

Det ska också gå att gilla andras kommentarer.

Har du ett privat konto på Instagram godkänner du vilka som ska få följa dig och se dina bilder. Ibland kanske du ångrar att du lade till någon, som kommer med dumma kommentarer eller helt enkelt inte är tillräckligt nära bekant för att se dina privata bilder.

Hittills har det enda sättet att ångra ett sådant godkännande varit att blockera personen. Nu blir det möjligt att bara ta bort den från följarlistan. Personen som blir borttagen får inget meddelande om det.

En annan nyhet på Instagram blir möjligheten att larma om någon du ser på Instagram verkar må så dåligt att det är risk att hen skadar sig själv. Larmet lämnas vidare till hjälporganisationer som kontaktar personen och försöker hjälpa. Du som anmäler får vara anonym.

Förändringarna kommer att genomföras de närmaste veckorna.