En touch av framtiden

Klicketi klack. Klicketi klack. Tangenterna ger ett hårdare ljud än jag är van vid.

Det känns lite som att vara tillbaka på en gammaldags tidningsredaktion med smattrande skrivmaskiner. Men datorn jag testar, Macbook Pro Touch, är allt annat än gammaldags.

Tvärtom är den före sin tid, den utgår från att allt är trådlöst och molnbaserat. Den har inget fack för minneskort, inga vanliga usb-uttag, inget hdmi-uttag, inget bildskärmsuttag. Och naturligtvis inget fack för dvd-skivor.

Hålen för att ansluta saker är tre små usb c-uttag. Jag kan sätta strömsladden i vilket som helst av dem när jag vill ladda. Det är mycket bra. Men jag saknar magnetlåset som gör att man riskfritt kan snubbla på sladden som finns på Apples tidigare bärbara datorer.

Datorn har ett vanligt hörlursuttag, det som är avskaffat på senaste Iphonemodellen. Lite ologiskt men bra för de flesta.

Apples nya bärbara har inloggning med fingeravtryck. Det är skönt att slippa skriva lösenord.

Den mest spännande nyheten är touch bar, den tryckkänsliga kontrollpanelen som ersätter funktionstangenterna högst upp på tangentbordet. Den är genialisk ibland, ibland gör den saker mer omständliga. Hur användbar panelen blir beror på programmakarna. Förutom med Apples egna program testar jag med Photoshop och skrivprogrammet Ulysses. I båda fallen skulle jag vilja ha andra touchknappar än de som erbjuds.

Jag använder huvudsakligen datorn för att skriva text och behandla bilder.

För båda dessa saker är nya Macbook Pro utmärkt. Tangenterna är stora och sköna att skriva på. Känslan är perfekt. Men det lite för höga ljudet när jag skriver är inte bra för en journalist som vill kunna jobba diskret även i tysta miljöer.

Jag skickar tillbaka testdatorn med saknad. Musiken låter så bra i högtalarna. Skärmen är så skarp. Den är så tunn och välbyggd.

Men priset är så högt. Och då har jag ändå inte räknat in kostnaden för de adaptrar som behövs eftersom min verklighet inte är sådär trådlös som Apple tror.

Med en suck återgår jag till att skriva på min gamla Macbook. Den känns plötsligt tung och klumpig.

TEST: MACBOOK PRO TOUCH BAR 13 TUM

PRIS: FRÅN 20 595 kronor

BETYG: ★ ★ ★ ★

 

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 27 december 2016.