Smarta prylar från bröstet till käppen

En bröstpump att stoppa i bh:n och en käpp som kan slå larm om användaren faller, går vilse eller inte kan ta sig ur sängen. Två av årets nya prylar.

 

En bröstpump med egen app och en uppkopplad käpp. Nu finns smarta prylar för livets alla skeden.

Allt fler föremål kommer med tillhörande appar och många har möjlighet att skicka och ta emot information via internet.

På årets stora hemelektronikmässa CES i Las Vegas visades många nya uppkopplade prylar.

Bröstpumpen Willow är konstruerad för att kvinnor ska kunna pumpa ur bröstmjök även när de är utanför hemmet och om de vill använda händerna till annat.

Det är två bröstformade pumpar som stoppas in i bh:n som inlägg. De har motor med lågt ljud som inte ska störa om kvinnan vill prata i telefon samtidigt. Den utpumpade mjölken hamnar i en försluten plastpåse i inlägget. Påsen går att lägga i kyl eller frys.

Det är lätt att ta isär och och sätta ihop pumpen och delarna kan diskas i maskin.

Den tillhörande mobilappen visar hur mycket mjölk som produceras och vid vilka tider. Det går också att ställa in påminnelser.

Att pumpa ur bröstmjölk är perfekt när mamman inte alltid kan vara tillhands för att amma babyn, eller vill spara mjölk för framtiden.

Pumpen går inte att köpa ännu. Du kan läsa om den på www.willowpump.com/

The Smartcane, smartkäppen ger inte bara stöd åt bäraren utan kan också kalla på hjälp om något går fel i hemmet eller på promenaden. Den innehåller gps och andra sensorer och lär sig användarens vanor och mönster. Om personen faller omkull eller mönstren bryts på annat sätt, till exempel om käppen inte används vid normal tid på morgonen kan käppen skicka iväg ett larm till anhöriga eller vårdpersonal. Den kan meddela sig med sms, mejl eller telefonsamtal och berätta vilken plats den är på. Den kan också larma om den hamnar utanför ett förutbestämt områden.

Här krävs ingen app som käppen måste kopplas till. Det passar alltså bra även för den som inte vill eller klarar av att sköta en smartphone.

Den som tar emot larmet skickar en bekräftelse till käppen och käppen visar för användaren att larmet har nått fram.

The Smartcane går inte heller att köpa än. Läs mer om den på dring.io

 

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 17 januari 2017.