Snabb platta som funkar i solen

Den stora ipad pro går bra att läsa tidning på.
Den största ipaden är som ett A4-block i storlek. Den är nog mest tänkt för proffs som jobbar med ritningar, skisser och fotoredigering. Men den fungerar också bra för att läsa e-GP. Det går att bläddra och läsa texterna utan att zooma. I bakgrunden syns 10,5-tumsmodellen med ett Smart keyboard, skärmfodralet som samtidigt är ställ med tangentbord. Bild: EVA WIESELGREN

 

Jag kan sitta ute i sommaren och läsa eller kolla film utan att det blir störande reflexer. Behöver jag jobba har den mer kraft än min dator.

TEST: Ipad pro

Pris: 10,5 tum från 7 495 kronor, 12,9 tum från 8 895 kronor

Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

Apple har släppt två nya ipadmodeller. En uppdatering av den allra största, den på 12,9 tum, och en med ny skärmstorlek, 10,5 tum i stället för 9,7. Det är pro-modeller med nya snabbare processorer och prislapparna blir därefter.

De här tunna plattorna är lika kraftfulla som många datorer. De har bättre prestanda än min laptop. De är snygga (jo, det är viktigt för prylar man bär med sig och använder dagligen) och mycket smidiga att använda.

Den här gången har Apple sett till att få fram ett skärmskydd med svenskt tangentbord för den som vill skriva på plattan som på en laptop. För den som vill använda plattan som rit- eller anteckningsblock är Apple pencil en bra investering. Apple säljer också ett lyxigt fodral till de nya ipadmodellerna med plats för pennan.

Apple pencil fungerar med många appar, inte bara Apples egna. Känslan är inte riktigt som att rita på papper utan mer som att rita på glas, men det går att rita spontant, det laggar inte och det blir grövre streck när du trycker eller lutar pennan.

I höst när nya systemversionen IOS 11 släpps kommer ipad att bli ännu mer användbar. Mer som en dator och mindre som en förvuxen mobil. Det kommer ett filsystem, du ska kunna hantera dokument även utanför apparna, det kommer drag- och släpp och möjlighet att ha flera appar igång samtidigt. Det ska gå att göra snabba anteckningar med pennan genom att knacka på skärmen.

Inte förrän jag testat nya Ipad pro med nya systemet går det att svara på frågan om de här plattorna kan ersätta datorn helt i hemmet. Det beror också på omvärlden. Vissa bankärenden kräver fortfarande tillgång till dator.

Men oavsett så är det här bästa plattorna jag testat. Det finns inget av kompromiss över Ipad pro. När plattor med Windows blir en labyrint av val och menyer där fingrarna känns som klumpiga pekdon, där är ipaden enkel, intuitiv och självklar. Jag hoppas den självklarheten kommer att följa med in i IOS 11.

Två nya ipad pro.
Den normalstora ipad pro har fått större skärm än tidigare, 10,5 tum i stället för 9,7. Den är enklare att ta med sig. Tolvtumsplattan är inte tung, men kräver mer plats. Bild: APPLE
Ipad pro med Apple pencil.
De nya plattorna fungerar ännu bättre än de tidigare med Apple pencil. Bild: APPLE

 

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 20 juni 2017.