Oneplus 5 utmanar de dyraste

TEST: Oneplus 5
Pris: 4 495 kronor med 64 GB lagring
Betyg: ★ ★ ★ ★ ☆

Den har dubbla kameror, stor skarp skärm, bra batteritid och är stark och snabb som de allra dyraste mobilerna. Men priset är tusenlappar lägre.

Oneplus är en kinesisk mobiltillverkare som satsar på att konkurrera med prislappen. Senaste modellen Oneplus 5 har börjat säljas i dagarna. Jag har testat den.

Oneplus system kallas OxygenOS och bygger på Android 7.1.1, nougat. Det är enkelt och känns i det mesta som ett rent androidsystem. Det hade varit bättre om det verkligen varit det. Vänster om hemskärmen möts jag nu av rubriken Never Settle och en väderwidget istället för att se Googles assistent som brukar vara till nytta.

En bra sak med OxygenOS är att det finns ett spelläge, där störande notiser stoppas medan du spelar.

Kameran är det bästa med Oneplus 5. Det finns två kameror på baksidan, med 20 och 16 megapixel. Den med 20 megapixel har teleobjektiv. Det gör det möjligt att zooma med bra kvalitet och att ta porträtt med bokeh, oskarp bakgrund. Oskärpan är en effekt som skapas av mjukvaran med hjälp av bilder från de båda kamerorna, på samma sätt som i Apples Iphone 7 plus. Jag jämför de båda och tycker Oneplus 5 vinner, särskilt när konturen på motivet är luddig, med hår som sticker ut. Bäst på detta tycker jag dock mobilen P10 från Huawei är, den med kamera från Leica.

Oneplus 5 har många kamerainställningar, bland annat går det att spara i raw-format. Men jag hittar inget sätt att spara bilderna i lägre upplösning. Det går att ta en bild direkt från viloläge genom att dubbeltrycka på strömknappen.

Selfiekameran på framsidan har 16 megapixel och ”skönhetsfilter” som suddar ut rynkor.

Det blir bra ljud när jag ringer med Oneplus 5. För musiklyssning är den också helt okej. Men den har inte stereohögtalare. Om du lyssnar utan lurar blir ljudet inte lika bra som från till exempel Iphone 7 eller Sonys Xperia XZ Premium.

En annan sak som Oneplus saknar är skydd mot vatten. Du kan alltså inte ringa i regnet utan att riskera fuktskador.

Däremot kommer mobilen med ett skärmskydd av plast fastsatt på glaset Jag brukar inte sätta på sådant, men vill du ha det så är det ju bra att slippa fastsättningen.

Oneplus 5 är absolut en bra och prisvärd androidmobil.

Här kommer exempel på bilder med djupeffekten, jämfört med bilder från Iphone 7 plus. Bilderna ligger hos Flickr, klicka mitt på bilden om du vill se dem större. Klicka sen i en bild för att förstora och se detaljerna:

Djupeffekt Oneplus5 vs Iphone 7 plus
Gränsen mellan motiv och bakgrund blir inte snygg med Iphone 7 plus när konturen är ojämn. Å andra sidan blir bakgrunden mer oskarp med Iphone 7 plus. Jag tycker Oneplus 5 vinner jämförelsen.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 27 juni 2017.